Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
maliny
truskawki
+ 1 łyżka masła, 2,5 łyżki cukru, 3,5 łyżki mąki
Przygotowanie:
Krok 1. W makutrze, czyli specjalnej misce o porowatym wnętrzu, ucieramy jajka z cukrem. Do tego używamy pałki z kulistym zakończeniem.
Krok 2. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką.
Krok 3. W małym garnuszku roztapiamy masło. Jak się dowiedziałam, masła nie można zagotować, ponieważ zaczynają się w nim wtedy uwalniać niebezpieczne rakotwórcze substancje. Oczywiście trzeba być ostrożnym, ale nie bójcie się za bardzo ;)
Rozpuszczone masło dolewamy do reszty składników. Od razu całość mieszamy.
Krok 4. Dodajemy cukier wanilinowy, ciasto kręcimy, wrzucamy kilka malin i lekko mieszamy, by nie rozwalić owoców.
Krok 5. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia. Oczywiście wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wierzch ozdabiamy pokrojonymi truskawkami
Krok 6. W małej miseczce robimy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki rozcierając je palcami. Gotową kruszonką posypujemy ciasto, które po tej akcji wstawiamy do piekarnika na 25 min. Temperatura: 180 stopni.
Ciasto ucierane z owocami to dobra opcja na letni deser. Szybkie w wykonaniu, a smaczne, dodatkowo wykorzystujące tak dobre sezonowe owoce. W zależności od pory roku można zmieniać owoce. Na brzoskwinie, morele, śliwki czy inne.
Właśnie wyszedłem z piekarnika :)
Na słonecznym balkonie wśród kwiatów.
I z bliska, z kwiatuszkiem.
Na talerzu.
Mniam!
Rewelacja! Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania!
UsuńNajlepsze są takie ciasta :) Uwielbiam je. Mogłabym je chłonąć i chłonąć :)
OdpowiedzUsuńDobre, a takie szybkie w wykonaniu ;)
UsuńIdealne ciasto na letnie, leniwe popołudnia!
OdpowiedzUsuń