Potrzebne produkty (na 1 porcję):
kilka łyżek chudego białego twarogu
2 łyżeczki pesto
bazylia
oregano
kawałek kiełbasy
kilka różyczek ugotowanego brokuła
2 jajka
Sposób przyrządzenia:
Krok 1. W misce, przygotowujemy twaróg z przyprawami. Na początku wkładamy oczywiście ser biały, potem pesto, bazylię oraz oregano (tym razem obydwie przyprawy sproszkowane). Składniki mieszamy widelcem, lekko ugniatając, by ser się rozdrobnił.
Krok 2. Kroimy kiełbasę na plasterki, a je jeszcze na mniejsze kawałeczki, jak to widoczne na zdjęciu.
Krok 3. Zaczynamy smażenie frittaty. Na patelnię na rozpuszczone masło wrzucamy kiełbasę. Pozwalamy jej się zarumienić, a następnie dokładamy brokuły, po chwili ser biały, a na końcu wlewamy jajka, które wcześniej wybiliśmy do miseczki i przez chwilę ubijaliśmy trzepaczką. Przed dodaniem jajek możemy resztę składników zamieszać, tak zrobiłam za drugim razem, gdy przygotowywałam identyczną frittatę. Lecz nie robi to wielkiej różnicy dla samych składników.
Krok 4. Gdy widzimy, że wierzch frittaty już się ściął, a brzegi nabrały lekko złocisto-brązowego koloru, przekładamy nasz smakołyk na talerz. Jemy go samego, bądź z dodatkiem ketchupu lub innego sosu. Smacznego! :))
Mmm...
Krok 1. & 2.
Krok 3.
Gwóźdź programu!
wygląda naprawdę słonecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam frittatę :) Dodaję jeszcze pomidorki koktajlowe :)
OdpowiedzUsuńNazwałabym ją z pewnością tak samo! wygląda wspaniale :)!
OdpowiedzUsuńEmcia, głodomorku, dziękuję Wam bardzo! Beatrice, fakt, pomidorki mogą fajnie zagrać z resztą składników. Spróbuję następnym razem ;)
OdpowiedzUsuńPyszna, idealna na letnie obiad ;D fajny pomysł z dodaniem pesto do frittaty, tak jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńCałkiem dobrze wszystko się zgrało, więc polecam! :)
Usuń