wtorek, 26 czerwca 2012

Tarta jabłkowa

O tak, zdjęcia już mam, więc i posta mogę zamieszczać :)) Kolejny wypiek w tym tygodniu. Tym razem tarta jabłkowa. Inspirowana przepisem z książki, ale tak naprawdę z niego tylko spód.
Końcowy efekt ładny i dobrze pachnący, więc serdecznie zachęcam wszystkich do pieczenia. Można powiedzieć, że w pewnym sensie jest to wersja szarlotki, lecz po mojemu!

Składniki:

CIASTO
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
150g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%

NADZIENIE
1 szklanka musu jabłkowego
1 jabłko
przyprawa do dań słodkich (cukier, skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy)

Przygotowanie:

Krok 1. Szykujemy ciasto. Do robota kuchennego, tym razem uzupełnionego o metalowe ostrza, wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Mieszamy łyżką, dokładamy masło pokrojone w kostkę i włączamy maszynę. Pracuje ona do momentu, gdy połączone składniki zaczną przypominać sypką kruszonkę.

Krok 2. Dodajemy jajko oraz śmietanę, ponownie włączamy robota kuchennego. Gotowe ciasto wykładamy do miski, formujemy z niego kulę, obwijamy ją w folię spożywczą bądź aluminiową i chowamy do lodówki. Przepis podaje, że co najmniej na 1/2 h, ale z powodu braku czasu nieco skróciłam ten czas, bodajże do 20 min, i wszystko wyszło.

Krok 3. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami folii, a następnie szybkim ruchem przekładamy na wysmarowaną i wysypaną formę do tarty. Może być z ruchomym dnem, tak jak u mnie.
Potem jeszcze palcami formujemy odpowiednio spód, nakłuwamy go widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.

Krok 4. Podpieczony spód wraz z formą wykładamy z gorąca. Po kilku minutach, nie czekając nawet by ostygł, kładziemy na niego mus jabłkowy. Co do musu... Skorzystałam z domowego, zrobionego przez moją Babcię. Spokojnie możecie go zastąpić uprażonymi jabłkami. Po prostu pokrójcie drobno 2-3 jabłka i wrzućcie je do garnka. Gotujcie przez kilka minut, a w międzyczasie lekko je dosłódźcie. Te w słoiku były słodzone.

Krok 5. Wierzch ciasta przykrywamy obranym i pokrojonym jabłkiem. Posypujemy wszystko przyprawą do dań słodkich, super zapachy gwarantowane!

Krok 6. Tartę z nadzieniem pieczemy jeszcze przez ok. 20 min, a potem studzimy ją i podajemy wszystkim głodnym ;) Tarta jabłkowa gotowa!

 W szkolnym bufecie...!

3 komentarze:

  1. Aż zapachniało mi cynamonem ;) takiej tarty z musem a nie całymi jabłkami jeszcze nie jadłam, fajnie się zapowiada :D

    OdpowiedzUsuń