poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kurczak w sosie jogurtowym

Z założenia miał być kurczak curry, ale dodanie sosu chilli zmieniło nieco plany. Powstał kurczak w sosie jogurtowym z akcentem kokosowym. W roli dodatków wystąpił pęczak jęczmienny kujawski oraz pomidory w śmietanie. Jednym słowem mniam!

Na wstępie trochę o kaszach. Są to bardzo dobre produkty, ponieważ dostarczają naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych. Czyli m.in.: błonnik, witaminy z grupy B, składniki mineralne, sole. Ponadto mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Co prawda kasze są kaloryczne, ale po ich spożyciu długo czujemy uczucie sytości i napełnienia, więc później sięgamy po inne posiłki. Dlatego dzięki tym kilku powodom, zaletom dla zdrowia, które dają nam kasze, warto włączać je do diety. Wybór jest naprawdę ogromny: poczynając od kaszy gryczanej, pszennej, przez jaglaną do jęczmiennej.

A teraz przejdźmy do właściwego przepisu... :)

Składniki:

1 torebka (100g) pęczaku jęczmiennego kujawskiego
~300g piersi z kurczaka
2 małe cebule
2 łyżeczki słodkiego sosu chilli
8 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 pomidory
sól + pieprz + 1/2 łyżki śmietany 18% + 1/2 łyżki jogurtu naturalnego

Przyrządzenie:

Krok 1. Zaczynamy od nastawienia kaszy do gotowania w lekko osolonej wodzie.

Krok 2. Do rondla drobno skrajamy cebule, dodajemy sos chilli i wstawiamy na gaz. Smażymy przez kilka minut, a następnie dolewamy jogurt oraz mleko kokosowe. Kolejny składnik sosu, to mąka kukurydziana, która pozwoli zagęścić masę. Po jej dodaniu należy dokładnie wymieszać sos (można do tego celu użyć trzepaczki), by nie powstały nieładne grudy.

Krok 3. Gotujemy kurczaka, wkładając go do wrzącej wody przyprawionej płaską łyżeczką vegety. Trzymamy go w wodzie przez kilka do kilkunastu minut. Kurczak nawet nieugotowany do końca w środku nie zepsuje potrawy, bo potem czeka go jeszcze obróbka w sosie.

Krok 4. Po wyjęciu mięsa z wywaru kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do sosu i dalej grzejemy.

Krok 5. Kiedy mięso w sosie się jeszcze podgrzewa, a pęczak czeka już odcedzony, nadchodzi odpowiednia chwila do naszykowania pomidorów. Dzielimy je, doprawiamy solą, pieprzem, śmietaną oraz jogurtem.

Krok 6. Nakładamy na talerz pęczak, gotowego kurczaka oraz porcję warzywka. Zabieramy się za pałaszowanie :))

PS. Może się wydawać, że sos przez to że przez przypraw jest mdły albo po prostu bez smaku, myślę że nic bardziej mylnego, ponieważ sos chilli jest wyrazisty w smaku, nawet tak mała ilość nadaje całej potrawie tego czegoś. Tyle słowem dopowiedzenia, życzę smacznego w towarzystwie kurczaka w sosie jogurtowym!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz