piątek, 8 czerwca 2012

Cannelloni wegetariańskie

Przyszedł czas na drugie cannelloni, już wcześniej wspomniane, w wersji wegetariańskiej. Tak naprawdę niewiele różni się od poprzedniego, nadzieniem oraz dodatkowym warzywkiem - pomidorem :)

A więc zapraszam tym razem na danie wegetariańskie - cannelloni z biały serem i warzywami!

Składniki:

FARSZ
~150g półtłustego twarogu
2 łyżeczki pesto
1 łyżeczka śmietany 18%

WARZYWA (podobnie jak ostatnio podaję ilość do dwóch zapiekanek, jednak większość warzyw została zużyta właśnie do tego cannelloni)

1 cukinia
1 mały kalafior
oregano

BESZAMEL

2 łyżki masła
mąka kukurydziana
mleko
pieprz+sól

 +5 rurek makaronowych do cannelloni
 +250g mozarelli (ilość na obie zapiekanki, tu pewnie ok. 100g)
 +1 pomidor

Przyrządzenie:

Krok 1. Przygotowujemy warzywa, tak jak w kroku 2. z poprzedniego przepisu http://masterofrdisaster.blogspot.com/2012/06/canneloni.html..

Krok 2. W misce mieszamy wszystkie składniki farszu: twaróg, pesto oraz śmietanę, tak by utworzona masa była kremowa.

Krok 3. Kiedy warzywa i farsz już gotowy, bierzemy się za pomidora. Sparzamy go w bardzo prosty sposób, kładąc na łyżce i trzymając nad zlewem polewając wrzątkiem. W ten sposób skórka łatwiej odejdzie. Przed pieczeniem, gotowaniem lub inną obróbką termiczną pomidorów warto jest pozbawić je skór, ponieważ jeśli tego nie zrobimy cała skóra zejdzie w czasie pieczenia i potem nie będzie apetyczna.

Krok 4. Do małego naczynia żaroodpornego nalewamy dosłownie odrobinę oleju rzepakowego. Rozprowadzamy na dnie, a następnie skrajamy pomidora.

Krok 5. Rurki makaronowe wypełniamy twarożkiem. Tym razem nie jest to skomplikowane, bo farsz jest z natury zimny. Cannelloni układamy na pomidorach. Całość polewamy beszamelem i posypujemy mozarellą.

Krok 6. Zapiekanka ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 15 minut. Po wyjęciu można jeść ją od razu :) towarzystwo ketchupu lub innego sosu również mile widziane.

Zapraszam do talerza!

Pomidory

+Cannelloni

+Beszamel

+Warzywka

+Mozarella

Po wizycie w piekarniku

Mam nadzieję, że zdjęcia i przepis zachęcą was do skorzystania z tego przepisu, a jeśli już próbowaliście mięsnej wersji tej potrawy, że ta posmakuje wam równie dobrze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz