A więc zapraszam tym razem na danie wegetariańskie - cannelloni z biały serem i warzywami!
Składniki:
FARSZ
~150g półtłustego twarogu
2 łyżeczki pesto
1 łyżeczka śmietany 18%
WARZYWA (podobnie jak ostatnio podaję ilość do dwóch zapiekanek, jednak większość warzyw została zużyta właśnie do tego cannelloni)
1 cukinia
1 mały kalafior
oregano
BESZAMEL
2 łyżki masła
mąka kukurydziana
mleko
pieprz+sól
+5 rurek makaronowych do cannelloni
+250g mozarelli (ilość na obie zapiekanki, tu pewnie ok. 100g)
+1 pomidor
Przyrządzenie:
Krok 1. Przygotowujemy warzywa, tak jak w kroku 2. z poprzedniego przepisu http://masterofrdisaster.blogspot.com/2012/06/canneloni.html..
Krok 2. W misce mieszamy wszystkie składniki farszu: twaróg, pesto oraz śmietanę, tak by utworzona masa była kremowa.
Krok 3. Kiedy warzywa i farsz już gotowy, bierzemy się za pomidora. Sparzamy go w bardzo prosty sposób, kładąc na łyżce i trzymając nad zlewem polewając wrzątkiem. W ten sposób skórka łatwiej odejdzie. Przed pieczeniem, gotowaniem lub inną obróbką termiczną pomidorów warto jest pozbawić je skór, ponieważ jeśli tego nie zrobimy cała skóra zejdzie w czasie pieczenia i potem nie będzie apetyczna.
Krok 4. Do małego naczynia żaroodpornego nalewamy dosłownie odrobinę oleju rzepakowego. Rozprowadzamy na dnie, a następnie skrajamy pomidora.
Krok 5. Rurki makaronowe wypełniamy twarożkiem. Tym razem nie jest to skomplikowane, bo farsz jest z natury zimny. Cannelloni układamy na pomidorach. Całość polewamy beszamelem i posypujemy mozarellą.
Krok 6. Zapiekanka ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 15 minut. Po wyjęciu można jeść ją od razu :) towarzystwo ketchupu lub innego sosu również mile widziane.
Zapraszam do talerza!
Pomidory
+Cannelloni
+Beszamel
+Warzywka
+Mozarella
Po wizycie w piekarniku
Mam nadzieję, że zdjęcia i przepis zachęcą was do skorzystania z tego przepisu, a jeśli już próbowaliście mięsnej wersji tej potrawy, że ta posmakuje wam równie dobrze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz