niedziela, 17 czerwca 2012

Jajecznica na pomidorach, czyli jak zjeść pyszne śniadanie

Jajecznica na pomidorach, to według mnie jedna z lepszych możliwości na letnie śniadanie. A że zbliżamy się do najcieplejszej pory roku wielkimi krokami, zrobiłam dziś na śniadanie tą pyszną potrawę z jajek. Pomidory stanęły na wysokości zadania - to już zdecydowanie nie wiosenne warzywa, lecz smaczne, letnie pomidory! Wzbogaciły one prawidłowo smak śniadania, zresztą jak zrobić jajecznicę na pomidorach bez smacznych pomidorów? ;)

Składniki:

1 średnia cebula
1/2 pomidora
2 jajka
odrobina masła
vegeta

Przygotowanie:

Tym razem bez kroków i wypunktowań, bo byłoby ich tyle co kot napłakał. Zaczynamy od roztopienia masła na patelni. W czasie gdy ono się rozpuszcza, kroimy drobno cebulę, a następnie wrzucamy ją na tłuszcz. Ponownie wykorzystując wolną chwilę pomiędzy mieszaniem sparzamy pomidora, a następnie dzielimy go na plasterki. Ja wykorzystałam połowę pomidora, ale to zależy oczywiście od jego wielkości. Gdy cebulka nieco się zeszkliła, a pomidor pokrojony, wrzucamy go na patelnię. Smażymy przez chwilę, aż nasze warzywa się połączą w pewnego rodzaju paćkę, a potem wbijamy jajka i doprawiamy wszystko vegetą. Czekamy jeszcze chwilę, by całość odpowiednio się ścięła i gotowe. Naszą jajecznicę na pomidorach nakładamy na talerz, obok kładziemy pieczywo. Dla pełni smaku śniadanie uzupełniamy kakao!
Życzę smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz