wtorek, 12 czerwca 2012

Quiche z awokado, szynką i pomidorami

Dzisiaj nieco w biegu... Quiche co prawda nie upieczony dzisiaj, ale właśnie dziś zostanie przedstawiony ;) Spód kukurydziany, szynka, pomidory, awokado + zalewa i ser. Całkiem dobre połączenie. Quiche smaczny, choć będę go musiała na przyszłość lepiej doprawić, by był bardziej wyrazisty.
A teraz zapraszam na quiche z awokado, szynką i pomidorami!

Produkty:

CIASTO
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pszennej
90g masła
2-3 łyżki wody

NADZIENIE
~200g szynki w kawałku
3 pomidory
3/4 awokado
+ 3 jajka, 1/3 szklanki śmietany 18%, 1/3 szklanki mleka, sól i pieprz na ZALEWĘ
+kilka garści startego sera żółtego

Przyrządzenie:

Krok 1. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąki, po czym dodajemy masło. Siekamy je nożem. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i krojąc na plastry wykładamy nim posmarowaną olejem tortownicę. Brzegi tarty powinny być dosyć wysokie, by pomieścić nadzienie. Gdy forma z ciastem już gotowa, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Przed pieczeniem spód należy nakłuć widelcem w wielu miejscach, by pod wpływem wysokiej temperatury nie popękał!

Krok 2. Szykujemy składniki nadzienia. Kroimy szynkę na grube plastry. Awokado obieramy i następnie również kroimy, tym razem nie na aż tak grube plasterki. W przepisie podawano połowę awokado jako potrzebną ilość, wykorzystałam 3/4 owocu.
Pomidory, również 3 a nie 4, sparzamy i dzielimy na plastry, wykrawając twarde środki.

Krok 3. Bierzemy się za zalewę. Nic prostszego. W misce mieszamy po prostu wszystkie potrzebne składniki, doprawiamy i gotowe!

Krok 4. Na podpieczonym spodzie kukurydzianym układamy warstwę szynki, pomidorów i na końcu awokado. Całość posypujemy troszkę serem, zalewamy zalewą i znowu ozdabiamy serem po wierzchu.
Tortownicę wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na ok. 30 minut do temperatury 180 stopni.

Krok 5. Po 1/2 godziny mamy gotowy pyszny obiad bądź kolację. W tym przypadku nie jadłam quiche'a od razu, lecz zawiozłam go na babski wieczór. Tuż przed podaniem trafił jeszcze na ok. 15 minut do piekarnika.

Czas na zdjęcia. Fotka z produktami to nie zmyłka. Miałam w planach wykorzystanie wszystkich składników, lecz feta oraz 1 pomidor się nie przydały. Nie ma ich już w przepisie.

Tuż po wyjęciu z piekarnika

 Krok 1.

Składniki nadzienia

Krok 3.

Szynka na spodzie

+Pomidory

+Awokado

+Ser

+Zalewa z drugą porcją sera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz