wtorek, 19 czerwca 2012

Aromatyczny makaron

Dzisiejsza obiadokolacja to mały eksperyment. Wiedziałam że chcę zjeść makaron, ser biały i jakieś owoce. Trochę pokombinowałam i wyszedł całkiem prosty, a smaczny aromatyczny makaron. Co prawda nie wszystkim podpasowała konsystencja owoców oraz smak melona, którego użyłam, ale myślę że jest on i tak dość charakterystyczny i sam może wydawać się mdły i bez smaku. Ale mogę szczerze powiedzieć że mi te smaki i aromaty podpasowały. Cała kuchnia wypełniła się pięknym zapachem cynamonu oraz podgotowywanych owoców ^^

Produkty (na 2 porcje):

+- 200g makaronu pełnoziarnistego
1/3 melona
1 średnie jabłko
łyżeczka cynamonu
~125g półtłustego twarogu

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zagotowujemy w wysokim garnku wodę i nastawiamy makaron. Tym razem wykończyłam dwa rodzaje, ponieważ miałam już otwarte opakowania.

Krok 2. Obieramy melona oraz jabłko. Oba owoce kroimy na mniejsze kawałki. Już podzielone wrzucamy do rondla. Garnek wstawiamy na mały gaz i gotujemy przez ok. 15-20 min, do momentu, gdy owoce odpowiednio zmiękną, jednocześnie zachowując swoją postać. Nie dodajemy żadnego tłuszczu ani cukru.  W czasie gotowania całość doprawiamy tylko cynamonem.

Krok 3. W misce rozbijamy widelcem twaróg, szykując go przed dodaniem owoców. Gdy te już gotowe, dokładamy je i mieszamy. Nie ma problemu z różnicą temperatur, ser pod wpływem gorąca nabiera fajnej konsystencji.

Krok 4. Do miseczek nakładamy kilka garści makaronu, a na wierzchu kładziemy po 3-4 duże łyżki masy serowo owocowej. W ten sposób aromatyczny makaron gotowa, a brzuch zaraz będzie pełny. Cynamon czuć z daleka, a owoce dzięki gotowaniu oddały swoje piękne zapachy!

Prawie na stole

Jabłko i melon - jeszcze całe

I po pokrojeniu

Gotująca się masa owocowa

 Obiadokolacja dla dwojga

I sama resztka masy serowo-owocowej

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dania z dodatkiem jabłek i cynamonu, są takie aromatyczne, no i oczywiście pyszne ;)

    Masz tu dużo świetnych(i zdrowych) przepisów ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa :)) A co do tego przepisu... w sumie od niedawna polubiłam dodatek cynamonu, ale zgadzam się, dobrze wzbogaca on potrawy, we wszystkich aspektach ;)

    OdpowiedzUsuń