czwartek, 3 maja 2012

Domowe risotto

Risotto to doskonała potrawa na brak pomysłu. Nie potrzeba wielu składników, a przygotowanie ogranicza się do krojenia składników i do przypilnowania by ryż się nie przypalił.
Ponadto można zaszaleć. Dowolnie zmieniać składniki, które dodajemy do ryżu. Na sam początek nieco zmodyfikowane domowe risotto!

Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
1 cebula średniej wielkości
kilkanaście pieczarek
~1/2 puszki zielonego groszku
~1/2 pokrojonej czerwonej papryki
kilka garści startego sera żółtego

Przygotowanie:

1. W dużym garnku nastawiamy do smażenia pokrojoną cebulę na oleju. Przygotowujemy szklankę ryżu. W momencie, gdy cebula trochę się podpiecze, wrzucamy ryż i smażymy do chwili jego zeszklenia. Dolewamy 1,5 szklanki przegotowanej wody, doprawiamy odrobiną vegety. Zostawiamy na ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Musimy pamiętać o regularnym mieszaniu, by nie przypalić całości.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy rozkrojoną paprykę. Smażymy, a następnie dodajemy podzielone pieczarki. Pozwalamy całości się podsmażyć i połączyć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Do garnka wkładamy zawartość patelni oraz zielony groszek. Wsypujemy starty ser żółty i całość dokładnie mieszamy.

Jeśli chcemy, by risotto było gorące przed podaniem, jeszcze chwilę je podgrzewamy.

 Dobra rada: Przy ponownym podgrzewaniu risotto warto podzielić je na mniejsze porcje, by zanadto nie rozgotować ryżu, który z każdą obróbką termiczną staje się coraz bardziej rozmemłany. Nie trzeba rozgrzewać całej potrawy, jeśli zjemy tylko małą część.



1 komentarz: