Naleśniki nie muszą być nudne. Zawsze takie same i choć pyszne, bez zmian. Tym razem postanowiłam do ciasta dodać cynamonu i wyszły cynamonowe naleśniki!
Oczywiście żaden naleśnik nie obejdzie się bez należytego nadzienia. Ser biały ze śmietaną i odrobiną cukru do środka oraz mus truskawkowy na wierzch - to jest to!
Zaczynamy od usmażenia naleśników. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mleka, mąkę pszenną oraz trochę sproszkowanego cynamonu. Trudno podać proporcje składników, bo tak naprawdę naleśniki robi się na oko.
Gotowe ciasto powinno być ani za gęste ani za rzadkie i za bardzo rozlewające się.
Smażymy naleśniki i układamy na jednym talerzu.
W międzyczasie przygotowujemy w misce ser. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy do smaku śmietany 18 % oraz cukru.
W wysokim naczyniu miksujemy już lekko rozmrożone truskawki. Nic do nich nie dodajemy. Zero cukru. Samo zdrowie.
Na połowie usmażonego naleśnika układamy ser biały. Składamy go dwa razy na pół i kładziemy na nagrzaną patelnię. Pozwalamy mu się lekko przypiec i zrumienić.
Zdejmujemy z patelni, polewamy niesłodzonym sosem truskawkowym i ozdabiamy kapką śmietany. Pałaszujemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz