sobota, 26 maja 2012

Truskawki pod czekoladową chmurką

Wczorajszą zabawę z ciastem można uznać za udaną. Muszę powiedzieć, że placek czekoladowo-orzechowy wyszedł całkiem niezłe :)

Sobota to dzień w tygodniu, gdzie można troszeczkę zaszaleć. Mój dzisiejszy poobiedni deser to połączenie owoców, gęstej śmietany, czekolady i herbatników. 
Długo nie mogłam wymyślić dla niego nazwy, żeby z jednej strony nie za dużo mówiła, ale jednak trochę naświetlała. No i jest, a tak naprawdę są: truskawki pod czekoladową chmurką ;) Zapraszam!

Składniki (na 2 porcje deseru):

~20 truskawek
4 łyżeczki gęstej śmietany 36%
6 herbatników
4 kosteczki czekolady mlecznej

Sposób przyrządzenia:

Krok 1. Do miski przekładamy śmietanę. Dodajemy 4 pokruszone herbatniki i mieszamy.

Krok 2. W małym garnuszku stapiamy 3 kosteczki czekolady, a następnie przelewamy ją do śmietany. Łączymy składniki.

Krok 3. Truskawki dokładnie płuczemy i pozbawiamy je szypułek. Kroimy na malutkie kawałki. Przekładamy do dwóch niskich szklanek.

Krok 4. Na owoce nakładamy krem z czekoladą. Ostatnią kosteczkę czekolady ścieramy na tarce tak, by do każdej porcji deseru trafiła połowa czekoladki. Na wierzch kruszymy do szklanek po jednym herbatniku.

Są dwie opcje, albo jemy deser od razu albo pozwalamy mu nieco się schłodzić w lodówce. Ja wybrałam opcję pierwszą, ale schłodzony deser musi być smakowity :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz