poniedziałek, 7 maja 2012

Kolorowy makaron w sosie spaghetti

Można by powiedzieć, że znowu makaron, jaka nuda. Ale tu się nie zgodzę. Ile rodzajów makaronów, ich kształtów, kolorów, tyle też, albo i więcej, sosów.
Tym razem mieszanka makaronowa z dodatkiem szpinaku i pomidorów. Pasta trójkolorowa - żółto-zielono-czerwona. Te kolory już zwiastują dobrą zabawę na talerzu.
Zdecydowałam się na sos spaghetti z małymi zmianami i dodatkami.

Do przygotowania były potrzebne mi:

makaron
500g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1/2 papryki
kilka pieczarek
1/2 puszki pomidorów

bazylia, sól, pieprz
ser żółty do posypania

A oto jak powstał makaron w sosie spaghetti:

Przygotowywanie dania z makaronem trzeba rozpocząć od jego ugotowania. W tym samym czasie bierzemy się za sos: w garnku rozgrzewamy olej, na który następnie wkładamy pokrojoną cebulę. Kolejnym krokiem jest dodanie również pokrojonej papryki. Trzecim składnikiem, ani trochę gorszym są podzielone pieczarki, które fajnie zagrają w potrawie. Warzywa się gotują, a my pozwalamy im dojść, a potem dokładamy do nich mięso. Gdy zawartość garnka się gotuje, dokładamy ostatni główny składnik, czyli pomidory z puszki, mieszamy, doprawiamy przyprawami i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Podajemy ciepły makaron z sosem, posypując go odrobiną sera i ozdabiając ketchupem. Bon apetit! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz