Zapiekanka generalnie składa się z dwóch głównych części. Z ugotowanych warzyw oraz z zalewy.
Skorzystałam z mrożonego "bukietu warzyw kwiatowych", w którego skład wchodziły: brokuł, kalafior oraz marchewka. Ugotowałam go według wskazówek podanych na opakowaniu.
W misce zmieszałam składniki zalewy: 5 łyżek mleka, 5 łyżek śmietany 18%, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 2 garści startego sera żółtego oraz 1/2 puszki pokrojonych pomidorów. Doprawiłam je przyprawami: słodką papryką, vegetą oraz kolorowym pieprzem. Wymieszałam.
Dno naczynia żaroodpornego polałam małą ilością oleju i rozprowadziłam go również po ściankach. Nałożyłam ugotowane i odcedzone warzywa i polałam je przygotowaną zalewą. Zapiekankę posypałam po wierzchu startym serem żółtym.
Całość piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 min. Na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg, by ser się zarumienił. I voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz