wtorek, 3 kwietnia 2012

Tarta kokosowa

No i kolejna siedemnastka już za pasem! Żeby dobrze się świętowało, musi być przede wszystkim... słodko! Specjalnie na tą okazję przygotowałam tartę kokosową <3 Czekoladowy spód, krem kokosowy i bita śmietana - to połączenie samo w sobie zachęca :)

Potrzebne składniki:

CIASTO
150g mąki pszennej
25g cukru pudru
125g masła
2 łyżki kakao
1 łyżka wody

KREM KOKOSOWY
425ml mleka
~125g kremu kokosowego (z puszki; znajdziecie go w prawie każdym supermarkecie w dziale kuchnie świata)
3 żółtka
125g cukru
50g mąki pszennej
25g wiórków kokosowych
25g ananasa kandyzowanego
2 łyżki rumu

+300ml gęstej śmietany 36%

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać: mąkę, kakao, cukier i pokrojone w kostkę masło (trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki, by przez przypadek nie miało konsystencji cegły). Podane składniki rozrobić palcami. Dolać wodę i dalej wyrabiać ciasto. Po połączeniu się składników, owinąć otrzymane ciasto w folię i schować do lodówki na 30 min.
2. Formę do tarty (śr. 27cm) wyłożyć ciastem. Ponownie owinąć, tym razem całą blachę, folią i odłożyć do schłodzenia, tym razem już tylko na 15 min.
3. Po wyjęciu formy z lodówki, wstawić ją do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 min. Po upływie tego czasu sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
4. Naszykować krem. Do garnka wlać mleko oraz krem kokosowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. 
5. W misce należy utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać do nich mąkę i dalej ucierać. Dolać jeszcze ciepłą masę kokosową, ciągle mieszając. Przelać ponownie całość do garnka i nieustannie mieszając gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsta i gładka masa. Wystudzić.
6. Do kremu dosypać: wiórki kokosowe i ananasa. Dolać rum.
7. Wyłożyć masę na wystudzony spód. Potem pokryć krem warstwą bitej śmietany (po prostu ubitej mikserem). Całość można przybrać na wiele sposobów... wiórkami, ananasem, posypką czekoladową lub innymi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz