poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kokosanki

Są ciasteczka bardziej i mniej pracochłonne. Kokosanki, zdecydowanie można zaliczyć do tych drugich. Oprócz tego liczba potrzebnych składników ogranicza się hm... do 4! To nie żart! A więc zapraszam...!

Będziecie potrzebowali 4 białka, 200g cukru, 300g wiórków kokosowych oraz 50g mąki pszennej.
Białka należy ubić na sztywną pianę, w międzyczasie dodając cukier oraz mąkę. Dosypać wiórki kokosowe i masę wymieszać łyżką.
Tradycyjnie, na wysmarowaną i obsypaną blachę, trzeba wyłożyć ciasto, formując pojedyncze ciasteczka. Moja Siostra wpadła na genialny pomysł nakładania masy łyżką do lodów. Ułatwia to pracę, ciastka są równiejsze i podobnej wielkości. Pamiętajcie jednak o maczaniu łyżki w wodzie, by ciasto się do niej nie przylepiało.

Na koniec blachę należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz