niedziela, 22 stycznia 2012

Zapiekanka makaronowa z twarożkiem i pomidorami

Kolejny "wyciągnięty z archiwum" przepis. Tym razem na zapiekankę makaronową z serem białym i pomidorami.

No więc tak... Ugotujcie makaron. Trudno mi powiedzieć jak dużo, zróbcie to na oko. W garnku usmażcie cebulę, a gdy będzie już w miarę miękka, wlejcie puszkę pomidorów. Doprawcie do smaku bazylią, vegetą, pieprzem.
Do miski przełóżcie z opakowania ser biały. Teraz trzeba rozdziobać go widelcem i przyprawić czosnkiem (skorzystałam z takiego w młynku, łatwy w użyciu, a smaku nadaje).
Kiedy makaron już się ugotuje, przełóżcie go do naczynia żaroodpornego. Całość polejcie obficie sosem pomidorowym, a na wierzchu stwórzcie warstwę z twarogu. Dodatkowo możecie zapiekankę posypać startym serem zółtym, wtedy biały ser nie spiecze się wam tak jak mi. Może lepiej smakować :)

Gdy całość wstawicie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, obserwujcie go i na bieżąco oceniajcie sytuację - sery powinny rozpuścić się. Myślę, że zajmie im to niecałe 20 min, jeśli nie mniej.

Gotową zapiekankę podałam ze świeżą sałatą. Z racji pory roku polecam sałatę lodową z sosem musztardowo-miodowym. Recepta bardzo prosta: do miski wsypcie liście sałaty, podzielone na mniejsze kawałki. Do kubka wlejcie trochę musztardy, płynnego miodu, wody. Tak, by całość nie była za rzadka. Potem dodajcie dip do sałaty i gotowe! Dodatkowo możecie wsypać trochę pestek z dyni/ziaren słonecznika.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz