środa, 18 stycznia 2012

Muffiny czekoladowo-owsiane z pomarańczą

W pośpiechu wymyślane i robione. Mogę się pochwalić, sama stworzyłam przepis i dobrałam proporcje składników! :)
Moim celem było zrobienie smacznych i nietrudnych do powtórzenia muffin. Babeczki wyszły dobre i niezbyt słodkie, ale myślę, że to im tylko dodaje uroku, bo nie zasładzają. :)

Pieczenie muffin czekoladowo-owsianych z dodatkiem pomarańczy czas zacząć! Na początku składniki. 240g mąki krupczatki, 100g płatków owsianych, 1 jajo, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 200ml mleka, 1 pomarańcza, ~50g masła, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki miodu.
Jak widać, lista niezbyt długa.
Punkt 1. W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Gdy całość się połączy, zakręcamy gaz i całość odstawiamy do przestudzenia.
Punkt 2. Do miski wsypujemy resztę składników i mieszamy. Pomarańczę należy przed dołożeniem obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki.
Punkt 3. Łączymy ze sobą obie masy. Mieszamy.
Punkt 4. Do przygotowanych foremek nakładamy ciasto (na wierzchu można położyć dla ozdoby kawałek pomarańczy lub sypnąć płatki owsiane). Blachę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 15-20 min.
Punkt 5. Wyjmujemy muffiny, czekamy aż ostygną i je zjadamy! :>

Z tego przepisu udało mi się upiec 17 muffin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz