poniedziałek, 22 lipca 2013

Roladki bakłażanowe z nadzieniem serowo-ziołowym

Wczoraj wkroczyłyśmy razem z Mamą do kuchni. Miało być bakłażanowo, więc też tak było! Stanęło na pomyśle roladek bakłażanowych z nadzieniem serowo-ziołowym. Do nich podałyśmy sałatkę z pomidorów i rzodkiewki z dodatkiem pestek słonecznika oraz słodko-kwaśnego sosu. Gdzieś tam zapodziało się też trochę sałaty, ale u mnie na talerzu jej tym razem prawie w ogóle.

Roladek co prawda nie wyszło nam dużo, bo każdy zjadł tylko po dwie, ale mogę szczerze powiedzieć, że wraz z nadzieniem i kolorową sałatką obiad na serio był sycący. Polecam wypróbowanie :)
Wniosek po gotowaniu? Co dwie pary rąk to nie jedna! Z Mamą w kuchni możemy wszystko!

Roladki bakłażanowe z nadzieniem serowo-ziołowym
podane z sałatką z pomidorów i rzodkiewki

Składniki (4 porcje - 8 roladek)

1 bakłażan
250g chudego twarogu
100g żółtego sera wędzonego
1 łyżka śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli + szczypta soli do obsypania pokrojonych bakłażanów

+ oliwa z oliwek
 wykałaczki

dodatkowo: SAŁATKA

1 główka sałaty (opcjonalnie)
2 pomidory
4-5 rzodkiewek
garść pestek słonecznika

winny ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Krok 1. Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na 8 plastrów. Plasterki układamy na talerzu i posypujemy szczyptą soli. Robimy to po to, by bakłażany nie były gorzkie.

Krok 2. Gdy bakłażan puści już trochę wody spryskujemy go z obu stron odrobiną oliwy z oliwek i grillujemy w tosterze ze specjalną wkładką do grilla.

Krok 3. Szykujemy nadzienie. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem i dodajemy do niego starty wcześniej wędzony ser żółty, drobniutko pokrojony czosnek, śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy.

Krok 4. Na zgrillowane plastry układamy łyżką farsz, a następnie zwijamy roladki. "Spinamy" je wykałaczkami i układamy w małym naczyniu żaroodpornym.

Krok 5. Roladki zapiekamy 15 minut w 150 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Rzodkiewki i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy je do miski wraz z pestkami słonecznika. Sporządzamy sos z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, musztardy i miodu, którym polewamy warzywa. Całość mieszamy.

Gdy wszystko gotowe, nakładamy na talerze gorące roladki i sałatkę.
I warzywny letni obiad gotowy!

Roladki bakłażanowe z nadzieniem serowo-ziołowym 
podane z sałatką z pomidorów i rzodkiewki



 Proces zwijania bakłażanowych roladek. Mama w akcji.

 Roladki gotowe do zapiekania!



Jemy? Roladki bakłażanowe już czekają!

3 komentarze:

  1. pyszny pomysł na przekąskę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, myślę że w drobniejszej formie niż obiad też się sprawdzi :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Hej :) zapraszam do mnie na Candy, do wygrania ozdobna tablica do pisania :) Poza tym z okazji otwarcia sklepu 10% rabatu, pozdrawiam i zapraszam. Pastelowy domek

    OdpowiedzUsuń