sobota, 20 lipca 2013

Sałatka z awokado, pomidorem, truskawkami i mozzarellą

Korzystając z letniej pogody i wysypu warzyw oraz owoców (bo o nich w tym sałatkowym przypadku również trzeba wspomnieć), kilka dni temu zamiast szykować ciepły obiad postawiłam na szybką zielono-czerwoną sałatkę. Popatrzyłam po kuchni: ok, pomidory i awokado, sałata, ale co do nich? Mozzarella dobrze skomponuje się z pomidorami, zresztą jest dosyć neutralna więc i innym warzywom podpasuje. No i truskawki! Akurat zostało kilka w małej miseczce w lodówce. Ostatnio przeglądając blogi widziałam różne zdjęcia z kolorowymi sałatkami, gdzie truskawki też odegrały swoją rolę. Stwierdziłam: czemu by nie spróbować? Lubię łączyć smaki słodkie ze słonymi, więc nie może być źle! Przekonałam do tego również innych członków mojej Rodzinki i wszystkim posmakowało :) Sukces zaliczony.

W takim razie zapraszam na sałatkę z awokado, pomidorem, truskawkami i mozarellą.

Potrzebne składniki (na duże 2 porcje)

1 główka sałaty
1 awokado
1 pomidor
garść truskawek
1/2 kulki mozzarelli (~60g)

4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej musztardy bawarskiej

Przygotowanie:

Krok 1. Sałatę płuczemy, osuszamy i liście rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.

Krok 2. Awokado obieramy i kroimy na plastry. Pomidor dzielimy w kostkę, a truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy również na cienkie plasterki. Ser mozzarella może być pokrojony w kostkę.
Wszystkie składniki układamy na sałacie.

Krok 3. Przygotowujemy sos. W słoiku mieszamy ze sobą ocet, oliwę i słodką musztardę. Wstrząsamy kilka razy i polewamy sałatki. Warto zostawić trochę sosu, by potem móc polać dodatkowo wewnętrzne liście sałaty. Ale to już według uznania.





Zielono-czerwona sałatka z awokado, pomidorem, truskawkami i mozzarellą.

Sałatka dobrze sprawdzi się jako pełny obiad ale można ją również podać na dużym talerzu i pozwolić wszystkim nakładać sobie po mniejszej porcji, a do wszystkiego podać świeże pieczywo. 
To również smakowita opcja :)

Smacznej soboty!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz