poniedziałek, 21 września 2015

Panna cotta. Kasza jaglana / ricotta / sos śliwkowy

Deser na śniadanie raz !
Deser ? Ale jaki ? Ale jak to ?

Może jaglaną panna cottę z ricottą & sosem śliwkowym ?
Bez dodatku cukru, z miodem i bakaliami.
Wbrew pozorom nie w wersji fit, lecz jako pomysł chwili.
Na cukru nie było w tym pomyśle miejsca !
Z kaszą jaglaną, którą ostatnio bardzo lubię i z jesienną śliwką !
#homemade

Idąc za inwencją twórczą i zestawiając składniki w tym daniu 
sięgnęłam po ricottę jako lekką i dość uniwersalną smakowo. 
Musiała być i śmietanka 30% jak w tradycyjnej panna cottcie.
Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną połączyłam z bakaliami: 
suszonymi śliwkami i morelami oraz orzechami włoskimi.
Odrobina miodu dodana do utworzonej z kaszy, ricotty
 i śmietanki masy lekko posłodziła całość.
Panna cotta więc i sos ...
Śliwkowy, z nutą wanilii i cynamonu. 
Gęsty, jesienny, aromatyczny !

Kilka chwil w lodówce i deser na śniadanie gotowy.
Deser który był i deserem dzień wcześniej. 
Po prostu. 
Uniwersalny.

 #homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym /
Koniecznie z mleczną kawą

 #homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym /
Koniecznie z mleczną kawą

 #homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym

 #homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym

 #homemade

Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym


 
Miłego słodkiego dnia ! 
Mimo chmur na niebie i jesiennych akcentów na talerzu!
 
M.
:) :) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz