środa, 19 czerwca 2013

Truskawkowy deser pełen słońca

Ostatnio były szparagi, dzisiaj czas na TRUSKAWKI!

Zaraz lecę zajadać się makaronem z tymi pysznymi owocami... Mniam! To jest sposób na najlepszy, najsmaczniejszy i najprostszy obiad na letnią pogodę jak dziś.
Ale na blogu o owocowej paście tym razem nie napiszę. Zaproszę Was na truskawkowy deser pełen słońca, czyli połączenie tego co zdrowe, smaczne i owocowe. Do gry wchodzą: otręby, truskawki, domowy dżem oraz serek homogenizowany. Idealna słodycz połączona z kwaskowatością. Wszystko rozłożone w równych warstwach. Dla mnie pycha!

Truskawkowy deser pełen słońca

Składniki (4 porcje)

~150g truskawek
8 łyżek otrębów owsianych
8 łyżek otrębów pszennych
garść suszonej żurawiny
50g masła
4 łyżki domowego dżemu truskawkowego
200g naturalnego serka homogenizowanego
200g waniliowego serka homogenizowanego

Przygotowanie:

Warstwa 1. Szykujemy warstwę otrębową. W misce mieszamy, najprościej ręką, masło z otrębami. Całość rozdrabniamy i dodajemy żurawinę. Przekładamy na spód pucharków i w miarę możliwości dociskamy.

Warstwa 2. Na masę otrębową nakładamy po łyżce domowego dżemu truskawkowego. Miałam szczęście, że akurat Dziadkowie przygotowywali przetwory, więc odrobinkę podebrałam :)

Warstwa 3. Mieszamy oba rodzaje serka homogenizowanego, układamy delikatnie na cienkiej warstwie dżemu.

Warstwa 4. Umyte truskawki miksujemy. Lekki owocowy mus (bez dodatku cukru!) przekładamy jako ostatnią warstwę deseru.

Schładzamy przez jakiś czas w lodówce i dopiero podajemy.




Słońce, truskawki, energetyczny czerwony kolor. Czego więcej potrzeba do szczęścia...? :)
Miłego popołudnia Kochani!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz