sobota, 15 czerwca 2013

Chocolate cupcakes

Nie byle jakie. Słodkie, lecz lekko słone. Z czekoladą w cieście i w kawałkach. Kuszące zapachem, smakiem i kremem z mascarpone. Na specjalną okazję.

To już tydzień od 18-owej imprezy! Nocy zabawy, tańców i świetnych znajomych. Szykując tą imprezę postawiłam na muzykę, dobre miejsce, duuużo balonów, ale też jedzenie! Najczęściej to ono ginie, a mi zależało, żeby również odegrało ważną rolę. Myślę, że po części się udało. Ja się trochę kulinarnie wyżyłam, a i goście byli zadowoleni :)

Dzisiaj chcę Wam przedstawić chocolate cupcakes, czyli małe słodkie co nieco. Idealne do złapania po zejściu z parkietu. Czekoladowo-czekoladowe z puszystym kremem mascarpone!

Co by nie mówić, zrobiła się z tego mała produkcja masowa. 48 cupcakes, a przecież były jeszcze dwa typy muffin (bagatela 75 sztuk) + mini babeczki z pastą łososiową.
Słodkości były tylko wstępem do reszty pieczenia!

Mimo wszystko, myślę że nie będziecie piec na co dzień takich ilości cupcakes, więc podaję standardowy przepis na 12 sztuk :)

Składniki (12 sztuk)

100g masła / margaryny do pieczenia (sprawdzałam, nie ma różnicy w smaku)
25g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
2 jaja
100g cukru białego
2 łyżki kakao

KREM
100g sera macarpone
100g serka śmietankowego
50g cukru pudru

dodatkowo: szczypta soli + 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Krok 1. Masło stapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia w ciepłym tłuszczu. Zdejmujemy znad wody i odstawiamy.

Krok 2. Żółtka z cukrem ucieramy w makutrze na jasną puszystą masę. Dolewamy do niej powoli masło z czekoladą, ciągle mieszając by zapobiec zważeniu. Dosypujemy naturalne kakao, a następnie mąkę. Porządnie mieszamy łyżką.

Krok 3. Dopiero teraz ubijamy białka jaj, aby powstała piana była świeża i nie miała szans opaść. Do ubijania przyda się mikser oraz szczypta soli, która pomoże nam sprawniej wykonać zadanie.

Krok 4. Białą sztywną pianę przekładamy do reszty masy. Wsypujemy pokrojoną mleczną czekoladę i delikatnie mieszamy. Gotowa masa na cupcakes może mieć grudki. Im ich więcej tym więcej powietrza w cieście i bardziej wyrośnie.

Krok 5. Ciasto przekładamy do kolorowych papilotek ustawionych w blasze do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

Krok 6. Bierzemy się za krem! Można przygotować go nieco wcześniej, by mógł się schłodzić.
Znowu do akcji wkracza mikser. Ubijamy mascarpone ze słonym serkiem śmietankowym oraz cukrem. Opakowujemy i wstawiamy na jakiś czas do lodówki. Potem ozdabiamy ostygnięte cucakes, a na wierzch ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady. I gotowe!


Chocolate cupcakes!
Ready, steady, go!

 Czekoladowo

 Krok po kroku, czyli jak powstawała baza cupcakes.

 Góra czekoladowa!

 Jak lody czekoladowe w foremkach.
Pieczemy?

 Mini Ziemia na wypieku. 
Przed kremowym ozdabianiem.

A tak to się skończyło... 
Chocolate cupcakes od początku do końca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz