niedziela, 16 czerwca 2013

Szparagi na biszkoptowym omlecie

Sezon na szparagi trwa już dosyć długo, a obawiam się że już nawet bliżej końca niż początku. Dlatego grzechem byłoby nie zamieścić chociaż jednego posta opisującego danie z tym pysznym warzywem.
Powiem szczerze, że przekonałam się do niego dopiero w tym roku. Jadłam może ze dwa-trzy razy przez ostatnie dwa miesiące, a dzisiaj po raz kolejny. Wcześniej nie mogłam się jakoś do nich przyzwyczaić, dlatego często nie gościły na moim talerzu. Może to kwestia dobrego przygotowania?
Myślę, że właśnie w tym tkwi cały sęk!

W niedzielne popołudnie miałam nareszcie odrobinkę więcej czasu, żeby pobawić się w szykowanie obiadu z owocowym deserem dla Rodzinki. O słodkim będzie nieco później, a teraz czas na szparagi na biszkoptowym omlecie! Zgrillowane, lekko chrupiące z zaledwie kilkoma przyprawami, dla mięsożerców z szynką szwarcwaldzką. Pod szparagami puszysty omlet biszkoptowy z nutą czosnku. To lubię!

Składniki (4 porcje)

pęczek białych szparagów (~20 sztuk)
szynka szwarcwaldzka w plastrach
8 jaj
8 łyżek mąki pszennej

2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
pietruszka
+ oliwa z oliwek, olej i masło do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Krok 1. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie odkrajamy twarde, dolne końcówki i szparagi układamy na półmisku. Skrapiamy je oliwą z oliwek a następnie posypujemy świeżo startym pieprzem i solą. Grillujemy na specjalnej patelni grillowej lub w tosterze z wkładką imitującą grill. Te szparagi, które będziemy jeszcze obwijać szynką nie muszą być bardzo miękkie, bo będą dochodziły na patelni.

Krok 2. Część szparagów obwijamy cienkimi plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Układamy na patelni. Zero oleju! Z szynki wytopi się wystarczająco dużo naturalnego tłuszczu. Szparagi smażymy przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 3. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Do żółtek przeciskamy obrane ząbki czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Mieszamy lekko ubijając, by utworzyły się bąbelki powietrza.
Białka ubijamy w oddzielnej misce. Warto dodać do nich na początku odrobinę soli, dla lepszego efektu piany. Na koniec łączymy zawartości obu misek: pianę przekładamy do żółtek, dokładamy mąkę i delikatnie mieszamy.

Krok 4. Gdy szparagi już kończą się smażyć i grillować, smażymy świeże omlety biszkoptowe. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy małą ilość oleju z połową łyżeczki masła. Na niego wylewamy dużą łyżką do zupy ciasto omletowe. Smażymy, obracając w czasie smażenia. Dodajemy tłuszczu przed każdym kolejnym omletem.

Krok 5. Świeży puszysty omlet układamy na talerzu, na nim układamy kilka szparagów i całość posypujemy pietruszką.

Czego chcieć więcej w taki słoneczny dzień?
Może tylko deseru, na który zapraszam już niebawem!
A teraz jeszcze nadal na słono, czyli zdjęcia ze szparagowego pichcenia.


 Gotowe do podania. Szparagi na biszkoptowym omlecie

 Szparagi w całej swej okazałości. 
Tylko odrobina przypraw dla smaku.



 Szparagi na biszkoptowym omlecie po raz drugi, trzeci i czwarty.
 Warto było popróbować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz