poniedziałek, 5 listopada 2012

Krakersy serowe

Sobota. U mnie same baby. Nic innego tylko babski wieczór. Wygłupy, tańce, śpiewy. Co by to było bez dobrego żarełka! A i tego nie zabrakło! Dziewczyny przywiozły masę smacznego jedzonka. Tiramisu, muffiny z żurawiną czy wytrawne, z kiełbasą, kukurydzą i serem żółtym, do tego sałatka z kurczakiem, migdałami i winogronami. Ja w swoich przygotowaniach postawiłam na potrawy słone. Na stole zagościły więc: krakersy serowe z dipem, rożki z serowo-orzechowym nadzieniem, sałatka Waldorfa.
Jak się pewnie domyślacie, teraz trzeba będzie Wam to wszystko zaprezentować. Na pierwszy ogień idą krakersiki. Aromatyczne i chrupiące, żółte, wraz z ostro-słodkim, pomarańczowym w barwie sosem stworzyły zgrany duet!

Potrzebne składniki (na ~50 krakersów):

100g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry
150g sera Gouda
50g twardego sera (u mnie Cesarski)
100g miękkiego masła

Przygotowanie:

Krok 1. Na samym  początku warto zetrzeć oba rodzaje sera, odpowiednio zważyć i na chwilę odstawić.

Krok 2. Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy curry oraz starte sery. Następne w kolejności jest masło, po którym czeka nas zagniatanie ciasta. Na początku opornego, niechcącego się sklecić w jedną całość, ale po chwili zaczynającego "współpracować". Nie ma potrzeby dolewania wody ;)

Krok 3. Ciasto partiami rozwałkowujemy, a potem wykrawamy okrągłe krakersy. Takie układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Krok 4. Serowe krakersy pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu słone ciastka powinny nabrać od spodu lekko złocisto-brązowego koloru, warto sprawdzać! ;)

Krakersy zostawiamy do przestygnięcia, nawet na blasze, a tymczasem zabieramy się do przygotowywania dipu!


Składniki na dip:

1/2 szklanki słodkiego sosu chilli
3 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki pestek ze słonecznika

Na małej patelni, bez dodatku tłuszczu, prażymy ziarna słonecznika.
W większym kubku lub miseczce łączymy pozostałe składniki dipu, następnie dodajemy słonecznika i wszystko mieszamy. Gotowy sos przelewamy do kokilek.


Kokilki gotowe, krakersy przekładamy na półmisek i przekąska może wyjeżdżać na stół! 


Wypróbujcie a nie pożałujecie! Obiecuję :)

2 komentarze:

  1. Domowe krakersy? Takie to można pochrupać :) Lepsze niż sklepowe. A jak na serową nutę, to ja już zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Serowy posmak to jedno, ale curry też nadaje fajnego posmaku i koloru krakersom! ;)

      Usuń