piątek, 1 sierpnia 2014

Wytrawne suflety serowe

Ostatnio się tak kręcę i kręcę, robię milion rzeczy, a gdzieś w międzyczasie gotuję.
Kilka dni temu napisałam już tego posta, o moich pierwszych sufletach serowych, ale najwyraźniej zniknął on w przestworzach internetu.... No cóż, podobno po raz drugi tą samą rzecz robi się prościej i szybciej.
A więc spróbuję!

Długo zbierałam się do upieczenia pierwszych sufletów: w telewizji, książkach wiele osób zdawało się ostrzegać, że upieczenie dobrego sufletu to nie lada wyczyn. Ale co to za gotowanie bez znajomości klasyków: taka przyświeca mi w te wakacje dewiza. Przeszperałam kilka przepisów na wytrawne suflety i zdecydowałam, że na pierwszy rzut pójdą wytrawne suflety serowe. Przepis zaczerpnęłam ze strony http://kuchniaagaty.pl/. Po małej zmianie proporcji, dodaniu side'a w postaci sałatki z rukoli z łososiem przepis wydawał się gotowy do realizacji.
W zeszłą niedzielę przystąpiłam więc do akcji: przygotowanie sufletów na rodzinny obiad!
Muszę powiedzieć, że albo trafił mi się bardzo dobry przepis albo przygotowywanie sufletów wcale nie jest takie trudne! Te małe wypieki pięknie wyrosły, w środku zostały lekko miękkie, puszyste, a na wierzchu miały spieczoną skorupkę. Po wyjęciu z piekarnika i podaniu na talerze dopiero zaczęły lekko opadać.
By potwierdzić regułę, że pieczenie sufletów to nie wielka magia, tylko ścisłe trzymanie się proporcji i poprawne łączenie składników, a następnie podanie w szybkim czasie upiekłam również kilka dni później słodkie suflety czekoladowe, które również wyszły bez najmniejszych problemów.
W planach mam jeszcze niejeden suflet, będę próbować i eksperymentować, bo ostatnie próby utwierdziły mnie w przekonaniu, że jest to idealny sposób na szybki a zarazem efektowny obiad, czy w wersji słodkiej ciepły deser.

Tymczasem zapraszam na przepis....

Wytrawne suflety serowe podane z sałatką z rukoli i łososia pod musztardowym dipem

Składniki (5 porcji) :

40 g masła
50 g mąki pszennej
350 ml mleka
150 g sera żółtego (użyłam edamskiego)
50 g sera lazur

+ 2 łyżeczki musztardy francuskiej
   pieprz
   sól

SAŁATKA
4 duże garści rukoli
~ 100 g łososia sałatkowego

+1 łyżeczka musztardy francuskiej
  1 łyżeczka musztardy miodowej
  2 łyżeczki oliwy
  1 łyżeczka octu balsamicznego
  4 łyżki wrzątku
  2 garści pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Krok 1. Przygotowanie ciasta na suflety zaczynamy od ugotowania beszamelu. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dosypujemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Połączoną całość zestawiamy z ognia, dolewamy połowę zadanej ilości mleka, mieszamy małą trzepaczką do jajek. Garnek ponownie wstawiamy na ogień dolewając resztę mleka.
Tak przygotowany beszamel gotujemy przez kilka minut co chwilę mieszając by gęstniejąc nie powstawały w nim niepożądane grudki. Zestawiamy z ognia.

Krok 2. Do lekko przestygniętego beszamelu dodajemy starty ser żółty, pokruszony ser pleśniowy, musztardę francuską, żółtka jaj, szczyptę pieprzu oraz odrobinę soli. Mieszamy.

Krok 3. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy ją do masy beszamelowo-jajecznej. Puszyste ciasto sufletowe przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych małą ilością bułki tartej. Przed wstawieniem ich do piekarnika wyrównujemy brzegi sufletów końcem łyżeczki bądź po prostu palcem w celu równomiernego wyrośnięcia małych wypieków.
Suflety pieczemy przez ~18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 4. Gdy suflety się pieką, mamy akurat te kilkanaście minut na przygotowanie sałatki oraz nakrycie do stołu i małe ogarnięcie kuchni. Zacznijmy od sałatki. Na talerzach układamy porcje rukoli, a na nich pokrojonego wędzonego łososia sałatkowego. Przygotowujemy dip przekładając do słoiczka wszystkie zadane składniki i dokładnie mieszając. Łyżką polewamy sałatkę dipem i w ten sposób side do naszych sufletów serowych jest już gotowy.

Upieczone suflet serowe nie będą całkowicie ścięte, ale równocześnie nie mogą być całkowicie płynne. Trzeba pilnować czasu pieczenia. DOKŁADNIE!
Suflety podajemy od razu, jeszcze gorące! Smacznego :)




Wytrawne suflety serowe podane z sałatką z rukoli i łososia pod musztardowym dipem

Chcesz spróbować? Polecam gorąco! :)

Już niebawem post w wersji słodkiej: z pysznymi czekoladowymi sufletami z dodatkami w roli głównej.
Tymczasem życzę miłego dnia, pędzę do codziennych zajęć..!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz