wtorek, 27 maja 2014

Białe szparagi z serem camembert, boczkiem, jajkiem sadzonym na świeżej ciabacie

Sezon na szparagi wciąż trwa! Jadłam i przygotowywałam je w tym roku już kilkakrotnie.
Dziś chcę podzielić się prostym zestawieniem gotowanych białych szparagów ze smażonym boczkiem, serem camembert, jajkiem sadzonym oraz świeżo wypieczoną ciabattą. Tym razem nie porywałam się na wypiekanie chleba, ponieważ te akurat szparagi jadłam jeszcze w okresie maturalnym czyt. w niedoczasie. W ciabattę zaopatrzyłam się w sprawdzonym sklepie :)

Szparagi lubię od niedawna. Przekonałam się do nich dopiero w zeszłym roku. Chyba wynikało to ze sposobu przygotowania - wcześniej nie miałam bladego pojęcia, z której strony ugryźć to warzywo...
W maju wpadł mi w ręce magazyn KUCHNIA, a w nim moc przepisów na dania szparagowe. Co prawda nie skorzystałam na razie z żadnego z nich, ale bardzo pomocne okazały się same rady dotyczące obróbki szparagów! Sposób obierania, gotowania, czas potrzebny na obgotowanie szparagów - małe rady, które dużo pomogły.

Zapraszam na króciutki przepis na:
białe szparagi z serem camembert, boczkiem, jajkiem sadzonym, na świeżej ciabacie
(3-4 porcje)

Składniki:

1 pęczek białych szparagów
1/2 sera camembert (użyłam light)
100g wędzonego boczku
1 ciabatta
4 jaja
sól i pieprz do doprawienia

Sposób przygotowania:

Krok 1. Przygotowujemy szparagi do gotowania. Odkrajamy ich dolne końcówki, ok.2 cm długości, następnie bardzo dokładnie obieramy obieraczką do warzyw, by nie zostało na nich ani trochę skórki ze środkowych części. Obieramy szparaga od góry do dołu.

Krok 2. Szparagi związujemy sznurkiem. Gotujemy je w osolonej wodzie pod przykryciem najlepiej w pozycji pionowej, bez zanurzania czubków warzywa, dając im w ten sposób możliwość ugotowania się na parze. Jeśli nie mamy aż tak wysokiego garnka, można ostatecznie szparagi ułożyć poziomo. Tym razem również tak gotowałam. Całość gotujemy 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, rozwiązujemy, wkładamy do miski i zostawiamy nad gorącą wodą, by szparagi nie ostygły.

Krok 3. Boczek kroimy na plastry i smażymy bez tłuszczu. Wystarczy ten, który się wytopi, a na nim smażymy następnie jajka sadzone oprószając je do smaku solą i pieprzem.

Krok 4. Po pokrojeniu ciabatty i sera, na talerze wykładamy: pieczywo, szparagi, ser camembert, boczek oraz jaja sadzone. Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego :)

 Gotowane białe szparagi z serem camembert, smażonym boczkiem, jajkiem sadzonym 
podane na świeżej ciabacie.




Nie mogło zabraknąć i zdjęcia samych szparagów, jeszcze przed gotowaniem. 
Świetnie się komponują!


Prosty i smaczny posiłek, który można w zależności od gustu zmieniać.
Boczek można według gustu podmienić na szynkę parmeńską, camembert na ser pleśniowy, świeżą ciabattę na pełnoziarniste tosty. Warto, żeby zostało jajko sadzone, który smakowicie rozleje się po całości i zastąpi sos.


Do następnego przepisu! Już wkrótce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz