poniedziałek, 4 marca 2013

Tarta z tuńczykiem

Szukając nazwy dla tego wpisu już po raz któryś powrócił problem nazewnictwa. Quiche czy tarta?
A więc poszperałam, poczytałam i już znam różnice, z którymi chętnie się z Wami podzielę.

Tarta, to danie wytrawne lub deserowe. Jej nadzienie może stanowić zarówno mięso, ryby, warzywa czy owoce, słodkie kremy, czekolada. Farsz zazwyczaj składa się z kilku składników wyłożonych na spód z ciasta: kruchego, (pół)francuskiego lub drożdżowego. Nie wyklucza to dodania do nadzienia zalewy śmietanowo-jajecznej. Nadal mamy do czynienia z tartą.
Upieczona tarta jest stosunkowo niewysoka.

Quiche natomiast, to wyłącznie potrawa wytrawna. W skład wypełnienia ciasta (kruchego/francuskiego/phyllo) zawsze wchodzi masa śmietanowo-jajeczna.
Gotowy quiche może być niższy lub wyższy, lecz mi najczęściej kojarzy się z dużą ilością nadzienia.

Z powyższych definicji można wywnioskować że każdy quiche jest tartą ale nie każda tarta jest quichem.
Niezależnie jak potraktujemy nasze wytrawne danie, możemy nazywać je dowolnie nie popełniając przy tym błędu.

Teraz, gdy już wszystko jasne, zapraszam na tartę z tuńczykiem. To ona gościła na wczorajszym, niedzielnym stole. Jej ważnym składnikiem jest zalewa sporządzona ze śmietany, jaj i serów, lecz tym razem zostanę przy nazwie tarty. Upieczona jest niska, co nie znaczy że się ją nie najemy!


Tarta z tuńczykiem

Składniki (tortownica o średnicy 25cm):

CIASTO
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pszennej
90g masła
3 łyżki wody

FARSZ
1 puszka tuńczyka w wodzie
+ 3 jaja
   200g śmietany 12%
   50g sera żółtego (tu: cheddar)
   30g sera camembert (tu: Figura jogurtowa)
   pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Krok 1. Zagniatamy ciasto, które będzie stanowiło podstawę dla naszej tarty. W misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mąki, dodajemy masło i rozdrabniamy je nożem. Dolewamy wodę i zarabiamy ciasto.
Formujemy z niego kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na 1/2 godziny.

Krok 2. Rozpakowujemy ciasto, kroimy je na plastry i wykładamy nim natłuszczoną okrągłą tortownicę. Do natłuszczenia używam małej ilości oleju. Ciasto rozprowadzamy i formujemy palcami, nie zapominając o bokach. W tym przypadku nie muszą być wysokie.
Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni nakłuwamy jeszcze spód widelcem, by w czasie pieczenia nie powstały bąble powietrza. Podpiekamy 15-20 minut.

Krok 3. W średniej wielkości misce łączymy jaja, śmietanę, starte na małych oczkach sery oraz pieprz ziołowy. Na spód naszej tarty wykładamy w pierwszej kolejności dobrze odsączonego tuńczyka, wyrównujemy go na powierzchni i zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną.
Tak przygotowaną tartę zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Farsz ma się dobrze ściąć.

Upieczone danie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz tortownicy i kroimy tartę. Podajemy na ciepło. Dobrze sprawdzi się połączenie potrawy z dodatkiem zielonej rukoli, roszponki bądź rukwi wodnej.

 Składniki farszu

 Zalewa w natarciu

 Pieprz ziołowy dobrze przyprawi nadzienie



Tarta z tuńczykiem

1 komentarz:

  1. A właśnie dzisiaj naszła mnie ochota na tartę :)

    A tort polecam, jest naprawdę dobry :)

    OdpowiedzUsuń