środa, 6 marca 2013

Krem marchewkowy

Ciepły
Zdrowy
Pełen witamin
Karotkowo pomarańczowy
Warzywny
Słodki
Ostry
Aromatyczny

Te określenia nasuwają mi się na myśl, gdy chcę opisać właśnie ten krem. Krem marchewkowy, po prostu.
Swoją słodycz czerpie z pysznych, młodych marchewek. Jest ostry dzięki dodatkowi pieprzu cayenne.
Aromatyczny za sprawą curry i słodkiej papryki. Dobry na obiad, lunch lub kolację. Sam lub z groszkiem ptysiowym i śmietaną. Pierwszy, który od początku do końca samodzielnie przygotowałam.


Krem marchewkowy

Składniki:

6 marchwi
1/4 selera
1 pietruszka
6-7 ziemniaków
2 cebule
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1/2 dużego garnka wody

+ przyprawy (pieprz cayenne, słodka papryka i curry)

Sposób przygotowania:

Krok 1. Nastawiamy wodę do gotowania w dużym garnku i zabieramy się za obieranie warzyw. W pierwszej kolejności skrobiemy marchewki, obieramy selera, pietruszkę i cebule. Cebule przekrawamy na pół, a resztę warzyw kroimy na plasterki lub inne małe kawałki. Krojąc dodajemy bezpośrednio do gotującej się wody. Doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2. Do wrzącego wywaru dokładamy kostkę bulionową warzywną oraz masło. Mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut na najmniejszym gazie.

Krok 3. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy aż do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie i ugotowane. Najlepiej sprawdzać twardość ziemniaków bądź marchewek.

Krok 4. Ugotowaną zupę zestawiamy z gazu. Miksujemy blenderm z końcówką z ostrzami aż do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy curry, słodką papryką i małą ilością pieprzu cayenne.

Przygotowując taką ilość zupy, będziecie mieli gotowy posiłek na kilka dni. Tylko go podgrzać i obiad gotowy! Dobra opcja dla zapracowanych lub cierpiących na chroniczny brak czasu.

Krem marchewkowy!

 Jarzyny, bulion warzywny, przyprawy

 (miseczką też się musiałam pochwalić) :)
Krem gotowy do podania!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz