czwartek, 7 marca 2013

Spaghetti alla bolognese

Spaghetti alla bolognese w roli czwartkowego obiadu.
Nie do końca bolońskie, bo bez wszystkich warzyw, które w oryginale się znajdują, za to z mielonym mięsem z indyka, pieczarkami i pomidorowym smakiem.

Tradycyjne spaghetti bolognese powinno składać się z: mielonej wieprzowiny, boczku, pomidorów, cebuli, marchwi, pietruszki, selera, czosnku, opcjonalnie śmietany (!), z dodatkiem bazylii i oregano.
Nie spotkałam się jeszcze bezpośrednio z wersją zabieloną ze śmietaną, ale jak widać, tak też można.

Pierwsze zapiski dotyczące sosu bolognese pochodzą z XVIII wieku z okolic Bolonii, jednak pod tą nazwą słynny sos zaczął występować dopiero w wieku XIX. Od tej pory jego skład zmieniał się niejednokrotnie. Dziś istnieje wiele odmian tego sosu, które nadal dumnie noszą nazwę bolognese. I tak pojawiają się wersje z czerwonym winem, kiełbasą bądź cynamonem. Małe zmiany w składnikach decydują o końcowym efekcie i wyjątkowości dania.

Nie wiem czy wiecie, ale oryginalnie sos bolognese podaje się z makaronem tagliatelle, a nie jak przyjęło się np. w Polsce, ze spaghetti.

Jak widać sos bolognese, tak popularny na całym świecie, kojarzony ze słoneczną Italią i Włochami, ma wiele odmian i w zależności od kucharza lub kraju może być inaczej serwowany.
Kiedyś spróbuję takiego prawdziwego, w Bolonii lub innym włoskim mieście i porównam z oryginałem!

Spaghetti alla bolognese

Składniki (na 4 porcje):

(300g)* pełnoziarnistego makaronu spaghetti
500g mielonego mięsa z indyka
2 cebule
~10 pieczarek
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
+ przyprawy (bazylia, sól, pieprz)

+ olej do smażenia
* nigdy nie ważę dodawanego makaronu, co człowiek to inne preferencje, grunt żeby paczka wystarczyła dla wszystkich chętnych ;)

Sposób przygotowania:

Krok 1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na olej. Podsmażamy, dokładamy wcześniej umyte, obrane i drobno pokrojone pieczarki. Smażymy przez kilka minut, aż do momentu, gdy pieczarki zredukują swoją objętość i puszczą soki.

Krok 3. Do pieczarek z cebulą dokładamy mięso mielone. Podgrzewamy, a pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Doprawiamy dużą ilością bazylii, świeżej bądź w formie przyprawy, oraz solą i pieprzą do smaku.

Spaghetti alla bolognese podajemy ze świeżą bazylią/startym serem żółtym. Smacznego!

Spaghetti alla bolognese

Główne składniki dania: pełnoziarnisty makaron spaghetti, mięso mielone z indyka (romrażałam), cebule, pieczarki oraz koncentrat pomidorowy


 Jedzonko!

2 komentarze:

  1. Pyszna klasyka ;) Ale chyba każdy ma swój sposób na bolognese, jak zauważyłam, co też mnie nieco intryguje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonałe:) uwielbiam takie klasyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń