poniedziałek, 4 lutego 2013

Kurczak po azjatycku podany z ryżem i podsmażanymi warzywami

Kuchnia azjatycka nigdy nie była mi bliska. Grzybki mun i typowo chińskie przyprawy lekko mówiąc nie trafiały w mój gust. Teraz, po przejściu przez okres dziecinnego odrzucania każdego nowego jedzenia po stwierdzeniu: 'nie, tego nie lubię', rzecz jasna bez wcześniejszego spróbowania, staram się próbować i smakować jeszcze nieznanych smaków.

Wczoraj przygotowałam kurczaka po azjatycku z ryżem oraz podsmażanymi warzywami.
Co sprawia, że jest on bliski dalekiemu wchodowi? Dodatek sosu sojowego oraz imbiru do marynaty, sposób pokrojenia zarówno mięsa jak i warzyw oraz lekkość tego posiłku, wypełniona różnymi rodzajami aromatów.

Zapraszam na azjatycki posiłek, który składać się będzie z kurczaka w smakowitej lekkiej marynacie, marchewki i cukinii podsmażonych na maśle oraz ryżu basmanti.

Kurczak po azjatycku (2 porcje):

1 duża pierś kurczaka

MARYNATA
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Krok 1. Szykujemy składniki marynaty. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Oba produkty łączymy z resztą w misce i mieszamy.

Krok 2. Pierś kurczaka kroimy w paski i przekładamy do marynaty. Całe mięso obtaczamy w niej i pozostawiamy na co najmniej 30 minut.

Krok 3. Mięso bez dodatku kolejnej ilości tłuszczu wrzucamy na dużą patelnię i smażymy z marynatą. Nic się nie marnuje. Usmażony kurczak powinien mieć biało-brązowy kolor i aromatyczny zapach.


DODATKI

100g ryżu basmanti

Podsmażane warzywa (2-3 porcje):

1 marchew
2 małe cukinie
łyżka masła
sól ziołowa z czosnkiem w młynku

Sposób przygotowania:

Krok 1. Warzywa kroimy w paski. Marchew uprzednio obieramy. Z cukinią nie powtarzamy tej czynności.

Krok 2. W rondlu rozpuszczamy masło. Jako pierwsza na ogień idzie marchew. Gdy już nieco zmięknie dokładamy cukinię i wtedy warzywa doprawiamy solą ziołową z czosnkiem. Całość podgrzewamy przez kilkanaście minut, tak by warzywa się podsmażyły lecz jednocześnie nie porozpadały.


Przygotowując kurczaka po azjatycku z ryżem i podsmażanymi warzywami pamiętajcie, że całe danie, choć składa się z kilku części należy szykować równoległe w tym samym czasie, żeby podając obiad, cały był ciepły i smakowity. 

Polecam, spróbujcie! Smacznego na przyszłość :)


1 komentarz:

  1. Wow! Wygląda jak z programów kulinarnych! Taka porcja na środeczku z kolorowymi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń