niedziela, 15 marca 2015

Sernik trójwarstwowy waniliowo-czekoladowy

Tym razem, jeszcze weekendowo, zapraszam w słodkie klimaty.
Bez oszukiwania, bez podmieniania składników, bardziej tradycyjnie.
Sernikowo. Słodko. Waniliowo. Czekoladowo. Kremowo.

Dzisiaj mowa o serniku trójwarstwowym waniliowo-czekoladowym
Serniku upieczonym według domowego przepisu z małymi modyfikacjami. 
Bliskiemu w smakach tradycyjnemu sernikowi, bez wielu dodatków, w którym można poczuć smak i zapach sera, jego kremową, lekko ciężką konsystencję połączoną z nutą wanilii, cienką czekoladową warstwą oraz spodem kakaowym, z czekoladą, z kruszonki.

Bez większego owijania w bawełnę zapraszam na przepis okraszony smakowitymi zdjęciami!

Sernik trójwarstwowy waniliowo-czekoladowy

Składniki:

SPÓD
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 żółtka jaj
100 g masła
6 kostek czekolady deserowej (=1/3 tabliczki czekolady)
2 łyżki mleka

WARSTWA CZEKOLADOWA
12 kostek czekolady deserowej (=2/3 tabliczki czekolady)
5 łyżek mleka

MASA SEROWA
1 kg sera twarogowego mielonego na sernik
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jaja + szczypta soli
1/2 paczki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na początku zajmujemy się przygotowaniem spodu. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku (najłatwiej od razu całą kostkę, ponieważ drugą jej połowę zużyjemy niebawem do sporządzenia masy serowej). Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pod koniec dodając mleko. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, aromat, żółtka. Dolewamy masło, mieszamy, a następnie dokładamy czekoladę. Całą masę ciasta wyrabiamy rękoma. Ostatecznie powinniśmy otrzymać alla kruszonkę, drobną, czekoladową, dobrze wymieszaną, sypką.

Krok 2. Tak przygotowane ciasto na spód przekładamy do dużej prostokątnej blachy natłuszczonej małą ilością oleju. Kruszonkę równomiernie rozprowadzamy na całym dnie po czym lekko ją uklepujemy.

Krok 3. Pozostałą część czekolady potrzebną do masy czekoladowej rozpuszczamy również w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka. Wylewamy ją na kruszonkowy spód, delikatnie rozsmarowujemy.

Krok 4. Przystępujemy do przygotowania masy serowej. W dużej misce ubijamy lekko ser 
z budyniem, a potem dolewamy powoli ostudzone rozpuszczone masło cały czas ubijając masę. 
W osobnej misce ubijamy jaja z cukrem i szczyptą soli na jasną puszystą masę. Delikatnie przelewamy ją do masy serowej i ubijamy aż całość będzie lekka, puszysta, dobrze napowietrzona, 
a przy mieszaniu będzie z łatwością odchodzić od brzegów naczynia.

Krok 5. Masę serową przelewamy na warstwę czekoladową, wyrównujemy wierzch ciasta 
i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Pod koniec polecam sprawdzać ciasto, by wierzch nie za bardzo się zrumienił. Najlepiej by brzegi nabrały rumieńców, 
a środek był jasny, lekko żółty.
Sernik nie powinien urosnąć i opaść podczas pieczenia.

Po upieczeniu sernik studzimy i dopiero podajemy.
Dobrze smakuje również schłodzony przez pewien czas w lodówce.
Smacznego! :3







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz