poniedziałek, 7 lipca 2014

Letnia tarta z owocami

Dzień dobry! Dzisiaj wyjątkowy DOBRY i słoneczny :))
Zaraz ruszam na małą wyprawę na działkę ze znajomymi. Idealna pogoda na dworze, super towarzystwo, podobno fajna okolica - wszystko zapowiada się świetnie. Żeby jeszcze lepiej zacząć ten letni dzień siadam, obrabiam zdjęcia letniej tarty z owocami, którą wczoraj przygotowałam na imieniny Babci. Okazja nie byle jaka, więc ciasto również.

Ostatnio tarty oraz quiche z przeróżnymi farszami stały się niesamowicie popularne. Możliwości wypełnienia kruchego spodu jest milion, a może i więcej. Gdy wokół panuje letnia aura, na targach mnóstwo warzyw i owoców, aż żal byłoby nie skorzystać z tego co daje nam natura: pysznych, kolorowych owoców.
Tym razem zdecydowałam się na połączenie kremu ze słoną nutą, z sezonowymi owocami: truskawkami (jednymi z ostatnich w sezonie, chlip, chlip!), malinami, czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
Niejednokrotnie już wypróbowane przeze mnie połączenie i tym razem nie zawiodło. Myślę, że jeszcze niejednokrotnie w tym sezonie taka tarta zagości na moim stole.
Was zapraszam do przeczytania tego prostego przepisu i obejrzenia zdjęć, obiecuję, że zachęcą Was do pieczenia ;)

Tym razem spód do tarty przygotowałam według wskazówek Anne Wilson z jej książeczki "Słodkie i pikantne tarty". Cały czas eksperymentuję i nie ograniczam się do korzystania z jednego przepisu.

Letnia tarta z owocami

Składniki:

SPÓD
2 szklanki mąki pszennej
120 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
500 g mascarpone
250 g serka śmietankowego do kanapek
5 łyżek cukru pudru

+ owoce do przybrania (truskawki / maliny / porzeczki / jagody / borówki itp. - jednym słowem wszystkie owoce, które lubicie, a możecie je pokroić bez obaw, że puszczą za dużo soków do tarty)

Sposób przygotowania:

Krok 1. Szykujemy ciasto na spód do tarty. Mąkę i cukry wysypujemy na stół / stolnicę, dodajemy masło, które kroimy nożem. Gdy jest już ono wystarczająco rozdrobnione i połączone z sypkimi produktami, robimy zagłębienie, w które wlewamy żółtka oraz wodę. Energicznie łączymy wszystkie składniki zagniatając ciasto.

Krok 2. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Formę natłuszczamy odrobiną masła, a następnie przekładamy na nią ciasto, tak by wypełniło dokładnie formę i ładnie do niej przylegało.
Tak przygotowaną formę owijamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na nie dłużej niż 30 min.

Krok 3. Po upływie wskazanego czasu spód wyjmujemy z lodówki, na spodzie kładziemy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy groszek do pieczenia zapobiegający utworzeniu się bąbli na cieście.
Tak przygotowany spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Potem zdejmujemy groszek i spód bez obciążenia pieczemy już tylko 15 minut.

Krok 4. Gdy spód stygnie, przygotowujemy nadzienie. Schłodzone mascarpone i serek śmietankowy oraz cukier puder ubijamy w celu połączenia i lekkiego napowietrzenia masy. Powstały krem powinien być bardziej puszysty niż wyjściowe składniki.

Krok 5. Krem przekładamy na WYSTYGNIĘTY spód, wyrównujemy go szpatułką. Na wierzchu układamy ulubione owoce, lekko wciskając je w nadzienie. Pamiętajcie, że przy układaniu np. przekrojonych truskawek, część z sokiem układamy do góry, by nie wsiąkał on niepotrzebnie w ciasto.

Tartę do momentu podania przechowujemy w lodówce, lecz nie za długo, by zachować świeżość zarówno spodu jak i kremu z owocami.
Smacznego :)

Letnia tarta z owocami

Tarta krok po kroku



 Blisko jeszcze bliżej


Pędzę się szykować, miłego dnia. :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu, warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz