niedziela, 20 października 2013

Tosty francuskie na słono i słodko

Bonjour!
Jeśli weekend, to czas na kolejny wpis z porcją dobrego jedzenia i pysznych zdjęć!

Dzisiaj zapraszam Was na leniwe śniadanie rodem z Francji, czyli tosty francuskie! Pyszne pieczywo, odpowiednio doprawione i usmażone na małej ilości oliwy z masłem, podane z puree dyniowym i guacamole albo golden syrup w wersji na słodko. Tak to się robi u mnie!
Mogę szczerze polecić wersję wytrawną, którą robiłam po raz pierwszy, i to nie w byle jakim towarzystwie. Trio gotujących Kasia&Gosia&Maja myślę, że spełniło swoje zadanie - było pysznie!

My się najadłyśmy, nawdychałyśmy kuchennych aromatów i naładowałyśmy akumulatory na cały dzień, a teraz Was zapraszam na przepis na tosty francuskie na słono i słodko jak zawsze okraszony porcją smakowitych zdjęć!

Tosty francuskie na dwa talerze: słony i słodki

wersja słona z guacamole i puree dyniowym
(4 porcje)

2 bułki pszenno-żytnie (lub inne z jasnej mąki, które będą dobrze nasiąkały)
2 jajka
2 łyżki mleka
oliwa z oliwek i masło do smażenia

świeża bazylia (posiekana)
oregano
estragon
sól

+ puree dyniowe
+ guacamole
 (1 cebula +1 duży ząbek czosnku - obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 obrane awokado i rozdrabniamy je widelcem; doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i solą)

wersja słodka
(4 porcje)

1 chałka
2 jajka
2 łyżki mleka
oliwa z oliwek i masło do smażenia

szczypta soli
szczypta cukru

+golden syrup (/płynny miód/syrop klonowy)

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dwóch dużych osobnych miskach rozbełtujemy jajka z mlekiem i potrzebnymi przyprawami. Przyprawy ziołowe w przypadku słonych tostów oraz sól z cukrem dla tostów słodkich.

Krok 2. Bułki oraz chałkę kroimy na kromki. Po kolei maczamy je w zalewach, zostawiamy na chwilę by nasiąknęły (ale uważajcie by ich nie rozmoczyć!) z jednej i drugiej strony.

Krok 3. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy z oliwek z masłem. Na gorący tłuszcz nakładamy tosty i smażymy do momentu gdy zaczną się rumienić i nabiorą lekkiej chrupkości oraz nie będą surowe w środku.

Krok 4. Teraz tylko pozostaje nam nałożyć porcje na talerze i podać jeszcze ciepłe śniadaniowym głodomorom. Do tego dodatki w postaci puree dyniowego, guacamole olub golden syrup/syropu klonowego/miodu do tostów słodkich, które pewnie zostawicie sobie na deser.

Bon apetit!
Bon dimanche a tous!

 Połowa efektów naszej pracy.
Na słono.

 Baza: bułki żytnio - pszenne na tosty wytrawne i chałka na tosty słodkie.

 Guacamole

Domowe puree dyniowe 
made by Gosia


 Tosty francuskie wytrawne
z przyprawami ziołowymi 
podane z
puree dyniowym i
guacamole

Tradycyjne tosty francuskie na słodko
 polane golden syrup

1 komentarz:

  1. Uwielbia tosty francuskie. Do tej pory jadłam je w postaci "klasycznej" - ale rzeczywiście świetnie pasują do pasty z awokado!

    Pozdr. Asia / btth.pl

    OdpowiedzUsuń