środa, 16 października 2013

Risotto dyniowe... na jesienny powrót

Witajcie po bardzo długiej przerwie! Po części letniej a już po kawałku jesiennej.
Niestety, muszę się przyznać do małego zaniedbania i braku motywacji do pisania oraz, co ostatnio często mi się zdarza, braku czasu... Matura niestety wbrew powiedzeniu jest jak zając i może uciec. Zaczął się ciężki rok i chociaż przez pewien czas sprawy blogowe będą musiały pozostać na drugim planie.
Co nie oznacza oczywiście, że zawieszam działalność! Co to, to na pewno nie! Nie ma mowy, mniej lub więcej czasu, ale nadal są weekendy, więc trochę pichcenia również będzie.

Nowych wpisów spodziewajcie się w każdą sobotę lub niedzielę, najrzadziej co tydzień będzie pojawiać się nowa porcja przepisów i kuchennych zapisek.W tym tygodniu zaczynam w środę, co nie wyklucza weekendowych kuchennych aktywności :)

Na pierwszy ogień po przerwie idzie istnie jesienne risotto dyniowe.
W tym roku dynia zagościła u nas w domu na dobre, były już zupy, puree dyniowe (a to już nie moja zasługa, ktoś mi w tym pomógł... dzięki Gosiu :]; było aż tak dobre, że muszę niedługo sama się zebrać i naszykować kilka słoików na zimę, a warto, bo można je dodawać do tak wielu potraw, mniej i bardziej wykwintnych), więc przyszedł czas na risotto.
Na szczęście pod ręką miałam specjalny ryż do risotto, warzywa, więc rachu ciachu i robota się zaczęła!

A teraz krok po kroku jak to było... :)

Risotto dyniowe

Potrzebne składniki (4 duże porcje):

1,5 szklanki ryżu arborio
2 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula (+oliwa z oliwek)

250g dyni (+masło do smażenia)
1/2 puszki zielonego groszku
2 łyżki kaparów
100g sera żółtego

przyprawy:
słodka papryka
kumin
chilli
sól

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Dosypujemy ryż i gotujemy do momentu aż zacznie robić się przezroczysty.

Krok 2. Do garnka dolewamy bulion warzywny, mieszamy i gotujemy przez kolejne 16-18 minut, co jakiś czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna naczynia.

Krok 3. Równolegle przygotowujemy dynię. Najpierw obieramy, a następnie skrajamy w kostkę. Podsmażamy na patelni na maśle.

Krok 4. Do ryżu dodajemy przyprawy: sól, słodką paprykę, kumin oraz chilli. Sądzę, że wszystko zależy od indywidualnych upodobań, więc doprawiajcie i próbujcie. Zestawiamy z ognia.

Krok 5. Kolejna w kolejce jest dynia, przekładamy ją do ryżu, dokładamy groszek, pokrojony w drobną kostkę lub starty ser żółty i kapary, mieszamy dokładnie i risotto już gotowe!

Byłam zaskoczona jak głodny człowiek może szybko gotować! :D
To risotto przygotowałam w niewiele ponad pół godziny, co po powrocie do domu po południu jest zbawieniem. I nie tylko ja się z niego cieszyłam. Rodzinka chwaliła, więc mam nadzieję, że i Wy, jeśli postanowicie je wypróbować, będziecie zadowoleni.
W każdym wypadku czekam na opinie i życzę smacznego!



Risotto dyniowe: jesienne i kolorowe
Jak złota polska jesień z zeszłego tygodnia.. :)

3 komentarze:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego maila wraz z nazwą bloga na kontakt@blog-media.pl Chciałabym przedstawić możliwość współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że Twoje przepisy powróciły, bo sprawdzałam często bloga i się dziwiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powróciły, a powróciły :) będzie ich coraz więcej, już ja się o to teraz bardziej postaram, więc zaglądaj jak najczęściej. Ściskam mocno :*

      Usuń