sobota, 12 stycznia 2013

Kasza jęczmienna z porem, pieczarkami oraz serami

Uff, jak dobrze, że nadszedł weekend! :) Czas na mniejszy i większy odpoczynek: w domu, w teatrze i podczas niedzielnego WOŚP-u.

Szkolny tydzień nie pozwala na większe szaleństwa w kuchni, dlatego tym bardziej cieszę się na już rozpoczęty, dwudniowy odpoczynek..! Może znajdzie się czas na upieczenie kolejnych muffin wytrawnych, bo poprzednie bardzo dobrze sprawdziły się w swojej śniadaniowej roli, jutro niedziela, więc jajecznica i kakao - pokombinuję z jajkami, może wyjdzie z tego coś większego, słodyczom na razie mówię NIE, co nie zaszkodzi upieczeniu czegoś drobnego na wizytę u Dziadków. Pomysłów jest wiele - to pewne, teraz tylko potrzeba trochę czasu, chęci i przystępuję do roboty! ;)

A teraz wróćmy do zeszłego poniedziałku... Pragnę zaserwować Wam mały pomysł na szybki i smakowity obiad, który zapełni Wasze puste brzuchy po całym dniu pracy. Kasza jęczmienna z porem, pieczarkami oraz serami. Potrzebujecie tylko kilku składników i ok. 20 min na przygotowanie!

Potrzebne produkty (na 1 porcję):

łyżka masła
1/4 pora
3 duże lub 4 małe pieczarki
1 łyżeczka serka śmietankowego z przyprawami
1 łyżeczka śmietany 18%
3 plasterki sera pleśniowego
~50g (1/2 woreczka) kaszy jęczmiennej wiejskiej

Przygotowanie:

Krok 1. Kaszę nastawiamy do gotowania we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Krok 2. Podczas gdy kasza się gotuje, nie pozostaje nam nic innego jak przygotowanie warzyw. Pora opłukujemy, po czym kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię na rozpuszczone masło. Smażymy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Układamy je na już lekko podsmażonym porze i kontynuujemy działanie. Mieszamy co jakiś czas, żeby nie przesadzić z przysmażeniem pora.

Krok 3. Pod koniec smażenia do warzyw dokładamy serek śmietankowy z przyprawami oraz śmietanę. Mieszamy. Odcedzamy już ugotowaną kaszę, a następnie dodajemy jej kilka łyżek na patelnię, rozpruszamy palcami kawałki sera pleśniowego, ostatnie mieszanie i gotowe!

Polecam jedzenie zarówno z patelni, drewnianą łyżką, jak i tradycyjnie z talerza. Zobaczcie, niby ten sam obiad, a jak inaczej smakuje! :)


 
Kasza jęczmienna z porem, pieczarkami oraz serami gotowa do zjedzenia! 
Każdy sposób podania jest dobry!

5 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się to danie :) Uwielbiam kaszę, a także pora w zestawieniu z serem. Muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Opcja z patelnią i łyżką przypadła mi do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwygodniejsza w domu i przynajmniej mniej zmywania :P kazdy taki szczegół jest dobry ;) drewniana łyżka nadaje się idealnie i nie poniszczy powłoki patelni!

      Usuń
  3. A jeszcze Ci podpowiem że kaszę najlepiej gotować na sypko. Odkąd nauczyłam się gotować sypką absolutnie wyprowadziłam torebkowane ziarna z domu. Na kaszę jęczmienną polecam: 1szklanka kaszy + 2,5 szklanki wody (lub bulionu) + 2 łyżki oleju (lub masła lub 2 łyżeczki smalcu - do wyboru), sól do smaku. Gotować około 15 minut na wolnym ogniu aż woda się wchłonie, a potem szybko pod koc. Za godzinę lub dwie wyciągasz spod koca i cymesik .... Można i bez dodatków jeść :D

    OdpowiedzUsuń