W takim razie zapraszam na sałatkę z awokado, pomidorem, truskawkami i mozarellą.
Potrzebne składniki (na duże 2 porcje)
1 główka sałaty
1 awokado
1 pomidor
garść truskawek
1/2 kulki mozzarelli (~60g)
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej musztardy bawarskiej
Przygotowanie:
Krok 1. Sałatę płuczemy, osuszamy i liście rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.
Krok 2. Awokado obieramy i kroimy na plastry. Pomidor dzielimy w kostkę, a truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy również na cienkie plasterki. Ser mozzarella może być pokrojony w kostkę.
Wszystkie składniki układamy na sałacie.
Krok 3. Przygotowujemy sos. W słoiku mieszamy ze sobą ocet, oliwę i słodką musztardę. Wstrząsamy kilka razy i polewamy sałatki. Warto zostawić trochę sosu, by potem móc polać dodatkowo wewnętrzne liście sałaty. Ale to już według uznania.
Zielono-czerwona sałatka z awokado, pomidorem, truskawkami i mozzarellą.
Sałatka dobrze sprawdzi się jako pełny obiad ale można ją również podać na dużym talerzu i pozwolić wszystkim nakładać sobie po mniejszej porcji, a do wszystkiego podać świeże pieczywo.
To również smakowita opcja :)
Smacznej soboty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz