Zamieszczając wczorajszego posta wspomniałam o muffinach i jak obiecałam, dzisiaj czas na nie. Jak przystało na lato, owocowe. Do tego puszyste i miękkie. Po prostu muffiny cytrynowe z jagodami!
Przepis poleciła mi Kasia, a ona wyszperała go z Kwestii smaku. Warto było spróbować, dzięki! :) ja od siebie dorzuciłam jagody i odrobinę pozmieniałam proporcje składników. Każdy musi dopasować do własnych potrzeb.
To co? Pieczemy? :)
Muffiny cytrynowe z jagodami
Potrzebne składniki (14 sztuk):
300g mąki pszennej
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny + sok z połowy cytryny
2 jaja
~250ml jogurtu naturalnego
100g roztopionego masła
~100g jagód
Przygotowanie:
W malakserze łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki. Masło, które dodajemy nie może być gorące. Do tego dosypujemy mieszankę suchych produktów i mieszamy. Ciasto powinno mieć grudki.
Dosypujemy jeszcze jagody i tym razem robimy już tylko kilka obrotów łyżką, ostrożnie, żeby nie rozwalić owoców. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek włożonych w blachę do pieczenia na muffiny.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Studzimy i możemy pałaszować :) Idealne na ciepłe, letnie popołudnie!
Myślę, że gdy najdzie chłodniejsza pora roku i zaczniemy wyjmować mrożone owoce z zamrażarki, ten przepis też nie zawiedzie. Trzeba będzie spróbować.
Muffiny cytrynowe z jagodami.
Przygotowania.
Cytrynowo-jagodowe efekty pracy.
Letnie i orzeźwiające. Pasują na wakacje, do słońca i ciepłego powietrza :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
"chodzi" za mną ciasto cytrynowe, a te muffiny zdają się spełniać smakowo, mój apetyt na cytrynę:) do tego jagody...
OdpowiedzUsuńA wypróbuj, ciekawa jestem Twojej opinii. Muffiny są faktycznie mocno cytrynowe, dawałam cytryny ile mogłam ;)
Usuń