wtorek, 16 lipca 2013

Cukinia faszerowana kremową kaszą jaglaną z kalafiorem

Witajcie we wtorek! :)

Dziś mam dla Was cukinię faszerowaną kremową kaszą jaglaną z kalafiorem
Jest to zdecydowanie dobrze napakowana cukinia faszerowana! Choć porcje dla 4 osób może nie były duże, lecz farsz z kaszy jaglanej, kalafiora i środka cukinii zrobił swoje i danie było sycące.
Kombinowałam jak przyprawić nadzienie tak aby miało swój wyraz i dobrze zgrało się z chrupką podpieczoną cukinią. Stanęło wreszcie jedynie na soli, dużej ilości pieprzu, cheddarze i śmietanie. Nic więcej nie było potrzebne. Wypełnienie było gęste i kremowe. Dla mnie w sam raz.

Zapraszam na mój przepis:

Składniki (4 mniejsze lub 2 większe porcje)

1 duża zielona cukinia
1/2 szklanki kaszy jaglanej + szklanka wrzątku
1/2 kalafiora
100g sera cheddar
1 łyżka śmietany
oliwa z oliwek
3 łyżeczki masła
sól
pieprz kolorowy

+ (opcjonalnie) słodki sos chilli

Przyrządzenie:

Krok 1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Uważamy, żeby go nie rozgotować.
Równolegle nastawiamy do gotowania kaszę. Do garnka wsypujemy jej odmierzoną ilość, dolewamy wrzątek, doprawiamy płaską łyżeczką soli i łyżeczką masła. Gotujemy przez 15 minut aż w garnku nie zostanie już żadna woda.

Krok 2. Dobrze umyta cukinię pozbawiamy górnego i dolnego końca. Następnie przekrawamy ją na pół wszerz i ponownie na pół wzdłuż. Łyżką do lodów wydrążamy wnętrze cukinii. Nie wyrzucamy go, lecz po skończeniu wycinania kroimy środek na małe kawałeczki. Trudno to nazwać kostką, ale nie o to chodzi. To co z wydrążonej cukinii zostało wrzucamy na patelnię na której już rozgrzewa się mała ilość oliwy z oliwek z dwoma łyżeczkami masła. Smażymy.

Krok 3. Ugotowanego i lekko już ostudzonego kalafiora również kroimy na małe kawałki. Jak leci, byle było drobno. Kalafiora dorzucamy do smażącej się cukinii.

Krok 4. Ugotowaną kaszę jaglaną dodajemy do warzyw na patelnię. Mieszamy. Dodajemy śmietanę, sól i dużą ilość kolorowego pieprzu. Na koniec dosypujemy 3/4 startego sera i po raz ostatni mieszamy.

Krok 5. Wydrążone cukinie faszerujemy dużą ilością kremowego nadzienia. Cztery części układamy w naczyniu żaroodpornym z dnem natłuszczonym odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy je po wierzchu resztą sera cheddar.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez 30 minut.

Cukinie możemy podać z dodatkiem słodkiego sosu chilli. Dobrze się komponuje.

Efekt końcowy tu chrupiące, podpieczone cukinie z gęstym nadzieniem z kaszy i warzyw oraz chrupiącą skorupką serową na wierzchu. Mnie już na samo wspomnienie leci ślinka. Dobre było!

Do podania marsz! Cukinia faszerowana kremową kaszą jaglaną z kalafiorem. 
Dla dodatku odrobina słodkiego sosu chilli.


 Wydrążanie cukinii.

 Kremowy i gęsty. Farsz z kaszy jaglanej, kalafiora i środa cukinii.

 Przed i po zapiekaniu. Przypieczony ser naokoło - może nie wygląda twarzowo, ale za to jak smakuje!



Najlepsze ujęcia.

No to teraz szybki obiad i wyruszam do przyjaciółki! Szykuje się przyjemny wieczór. Ach wakacje!
Żeby nie było, że z pustymi rękoma..! 
W kuchni czekają już świeżo upieczone muffiny cytrynowe z jagodami. Wkrótce i na nie przepis i masa zdjęć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz