Zapraszam na białe renifery, czyli nic innego jak słodkie reniferowe ciacha z białą czekoladą i orzechami oraz słonym posmakiem..!
Potrzebne składniki (na ok. 35 sztuk):
100g masła
150g brązowego cukru
1 jajo
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 tabliczki białej czekolady
garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Krok 1. W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
Krok 2. Dodajemy jajo i całość mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3. Mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do reszty składników. Ciasto wyrabiamy rękami.
Krok 4. Białą czekoladę ścieramy bezpośrednio do miski (zostawiamy odrobinę czekolady do późniejszego posypania ciastek) na tarce na dużych oczkach, a orzechy natomiast, na małych. Ponownie zagniatamy ciasto.
Krok 5. Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą reniferowej foremki wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypujemy po wierzchu odrobiną białej czekolady.
Krok 6. Białe renifery pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 15 minut :) Upieczone mogą być nieco miękkie, odstawcie je na chwilę, a nabiorą odpowiedniej kruchości.
Niech jeszcze trochę powieje atmosferą świąt, zatrzymajmy ją choć na chwilę, w tych małych,
białych reniferach!
Zazdroszczę siostrze :) Swoją drogą, nie łączyłam jeszcze orzechów z białą czekoladą... :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nie pożałujesz. Dobrze się dopełniają ;)
Usuń