A oto najdłuższy przepis na świecie... :) Z tej ilości składników wyszły cztery duże talerze leniwych. Porządna porcja dla 6 osób z dokładkami.
Produkty:
750g półtłustego twarogu
4 jajka
~300g mąki
+masło i bułka tarta na polewkę
+opcjonalnie odrobina cukru
Przygotowanie:
Krok 1. Zaczynamy od sera. Przekładamy go do dużej miski i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy całe jajka i mieszamy. Teraz jeszcze tylko mąka i zagniatanie. Jej ilość tak naprawdę zależy od tego, ile będzie jej potrzeba, aby powstało zwięzłe ciasto.
Krok 2. W momencie gdy ciasto już gotowe, wyjmujemy je na stolnicę lub blat. Dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy palcami na wałeczki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Następnie nóż do ręki i kroimy. W takiej postaci surowe leniwe są już gotowe do gotowania.
Krok 3. Leniwe wrzucamy do garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą. Czekamy aż wypłyną na wierzch i od tej chwili gotujemy je jeszcze przez jakieś 2 min. Wyjmujemy z wody, lekko odsączając na specjalnej łyżce i na duży talerz. Wszyscy głodni przekładają na własne.
Krok 4. Wcześniej, lub dopiero w tej chwili, między jednym a drugim gotowaniem, szykujemy bułeczkę. Na małej patelni rozpuszczamy masło i dosypujemy do niego bułkę. Chwilkę smażymy, najlepiej do momentu podania. Chętnym polewamy bułeczką leniwe, może odrobinka cukru i smacznego!
Dokładna kolejność czynności może być trochę inna, bo wymieniałyśmy się zadaniami z Mamą. Woda powinna już wcześniej się gotować, a bułeczkę lepiej zacząć robić już przed gotowaniem. Wszystko zależy od tego czy robicie obiad w pojedynkę czy z kimś.
Dobra porcja.
Krok 1.
Krok 2.
Krok 3.
Pora na jedzenie!
pyszności <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe <3
OdpowiedzUsuń