Deser na śniadanie raz !
Deser ? Ale jaki ? Ale jak to ?
Może jaglaną panna cottę z ricottą & sosem śliwkowym ?
Bez dodatku cukru, z miodem i bakaliami.
Wbrew pozorom nie w wersji fit, lecz jako pomysł chwili.
Na cukru nie było w tym pomyśle miejsca !
Z kaszą jaglaną, którą ostatnio bardzo lubię i z jesienną śliwką !
#homemade
Idąc za inwencją twórczą i zestawiając składniki w tym daniu
sięgnęłam po ricottę jako lekką i dość uniwersalną smakowo.
Musiała być i śmietanka 30% jak w tradycyjnej panna cottcie.
Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną połączyłam z bakaliami:
suszonymi śliwkami i morelami oraz orzechami włoskimi.
Odrobina miodu dodana do utworzonej z kaszy, ricotty
i śmietanki masy lekko posłodziła całość.
Panna cotta więc i sos ...
Śliwkowy, z nutą wanilii i cynamonu.
Gęsty, jesienny, aromatyczny !
Kilka chwil w lodówce i deser na śniadanie gotowy.
Deser który był i deserem dzień wcześniej.
Po prostu.
Uniwersalny.
#homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym /
Koniecznie z mleczną kawą
#homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym /
Koniecznie z mleczną kawą
#homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym
#homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym
#homemade
Jaglana panna cotta z ricottą & sosem śliwkowym
Miłego słodkiego dnia !
Mimo chmur na niebie i jesiennych akcentów na talerzu!
M.
:) :) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz