czwartek, 19 czerwca 2014

Placek drożdżowy z truskawkami

Truskawki, truskawki i jeszcze więcej truskawek i tak w kółko od jakiegoś czasu. Jedna kupiona porcja się kończy a już ktoś idzie po kolejną i dlatego pyszne truskawki są w domu prawie non stop. Cudnie, bo można wykorzystać je na tak wiele sposobów! Dzięki temu, że teraz są już tak dobrze dojrzałe, praktycznie nie potrzebują żadnego dosładzania, a dodatkowo rozpływają się w ustach! Cud miód!
Truskawki ze śmietaną i makaronem na obiad, koktajl truskawkowy na śniadanie, truskawki do musli, sos truskawkowy do sałatek czy deserów, w końcu truskawki w cieście czy same - najpyszniej!

Część wczoraj kupionej porcji truskawek trafiła do ciasta drożdżowego. Sięgnęłam do starego i bogatego w przepisy zeszytu Babci, żeby wygrzebać przepis na placek drożdżowy z truskawkami. Truskawki można zastąpić śliwkami, malinami, jagodami, jeżynami, co kto lubi, ja staram się korzystać z tych owoców na które akurat mamy sezon, żeby nacieszyć się nimi ile można!
Zapraszam na rodzinny przepis - ten który podaję, to +- połowa podstawowej wersji :)

Placek drożdżowy z truskawkami.... lub innymi pysznymi owocami

Składniki:

250 g mąki pszennej
2 żółtka
1/4 szklanki cukru białego
75 g masła
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (polecam świeże jeśli macie do takich dostęp!)
1/2 szklanki ciepłego mleka
skórka z połowy cytryny
szczypta soli

+ truskawki bądź inne sezonowe owoce

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży sporządzamy z nich, połowy mleka, łyżki mąki i łyżki zaczyn. Zostawiamy go na chwilę pod ściereczką do wyrośnięcia, w tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę i wlewamy ją do mąki wraz z rozczynem. Jeśli korzystamy z drożdży suszonych dodajemy je bezpośrednio do mąki bez oczekiwania. Całość m
ieszamy łyżką.

Krok 2. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Do mąki połączonej z drożdżami, jajkami i cukrem wlewamy resztę mleka a następnie partiami masło. Mieszamy łyżką. Dodajemy ostatni składnik ciasta czyli skórkę cytrynową, po raz ostatni kręcimy ciasto i zostawiamy je w misce do wyrośnięcia pod przykryciem.
Tak jak już wspomniałam to przy wymienianiu składników, polecam korzystanie ze świeżych drożdży, ponieważ dzięki nim ciasto o wiele efektywniej rośnie. Tym razem korzystałam z suszonych i myślę, że ciasto mogłoby lepiej wyrosnąć gdybym podmieniła drożdże. Jednak tragedii nie było ;)

Krok 3. Małą kwadratową bądź prostokątną blachę do pieczenia natłuszczamy masłem oraz wysypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Przekładamy ciasto, wyrównujemy je w blasze, na wierzchu układamy owoce pozbawione szypułek. Wszystkie do góry przekrojoną stroną, by wydzielający się sok nie wchłaniał się niepotrzebnie w piekące się ciasto.

Krok 4. Placek drożdżowy wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (150 stopni) na 45 minut.
Potem możemy jeść je od razu, bądź odczekać i posypać je cukrem pudrem dla lepszego efektu.
Smacznego :))







A więc tak było wczoraj... dzisiaj makaron z truskawkami - najprościej i najsmaczniej na obiad :3
Niebawem kolejne słone posty - już się szykują!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz