Przedstawiam sernik czekoladowy z nutą imbiru.
Pomysł na ciasto znalazłam w listopadowej Claudii. Czasem opłaca się przejrzeć tego typu gazety, czasem szperam w poszukiwaniu przepisów lub kulinarnych zdjęć. Czasem to już wystarcza! ;)
Składniki:
SPÓD
300g herbatników
100g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka imbiru
MASA
200g gorzkiej czekolady
250g mascarpone
300g twarogu
3 jajka (duże)
50g cukru
2-3 pojedyncze biszkopty lub herbatniki
cukier puder
kostka czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Krok 1. W malakserze mielimy herbatniki. Z nich oraz z masła, całych jajek i mąki z wmieszanym imbirem wyrabiamy luźne ciasto, którym następnie wylepiamy dno okrągłej tortownicy już wysmarowanej masłem i wysypanej startymi biszkoptami. Spód pieczemy przez ok. 7-9 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy imbir i łączymy oba składniki. Koniecznie odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3. Jajka ucieramy z cukrem, potem cały czas mieszając, dolewamy porcjami czekoladę.
Krok 4. Mascarpone miksujemy z twarogiem. Zwróćcie uwagę na to, by ser był już wcześniej przemielony i nie zawierał niepotrzebnych grud.
Krok 5. Masy: czekoladową oraz serową dokładnie łączymy ze sobą, przekładamy na podpieczony spód i całe ciasto wkładamy do piekarnika na 40-50 min, tym razem już do 170 stopni..
Krok 6. Upieczone ciasto możemy ozdobić startą czekoladą oraz cukrem pudrem. Nada to sernikowi łądnje oprawy i jeszcze smaczniejszego wyglądu!
Sernik czekoladowy z nutą imbiru. Gotowy do podania.
Pyszny!
OdpowiedzUsuń