A wracając do wczorajszego pieczenia. W oko wpadło mi ciasto bananowe z orzechami. Co prawda odrobinkę zmieniłam proporcje użytych składników, ale tylko po to, by z całej porcji ciasta wystarczyło go również na drugą, miniaturową wersję specjalnie dla mojej Mamy :) A że ciasto numer 2 było małe, realizując ten przepis nie musicie zmieniać ilości produktów, po prostu wykładajcie całą masę do jednej blaszki.
Składniki:
100g masła
180g cukru trzcinowego nierafinowanego
3 jajka
2 banany
180g mąki pszennej
40g mąki żytniej razowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50g obranych orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Z pomocą robota kuchennego, lub w sposób analogowy ucieramy masła z cukrem. Gdy już połączą się odpowiednio, dolewamy do nich roztrzepane jajka. Składniki się miksują, robot pracuje, a my obieramy banany, rozgniatamy je widelcem i dokładamy do mieszającej się masy.
Krok 2. Po chwili wyłączamy robota, dodajemy mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy sól, sodę i porządnie mieszamy łyżką. Na samym końcu wsypujemy orzechy. Ja przygotowałam je w następujący sposób: odmierzyłam podaną w przepisie ilość, a następnie już podzielone orzechy dodatkowo rozgniotłam na mniejsze kawałki. Tak przyszykowane wrzucałam do ciasta. Ostatnie mieszanie i ciasto można przekładać do podłużnej foremki wyłożonej papierem śniadaniowym. Kiedy to już zrobimy, wierzch masy ozdabiamy kilkoma orzechami. Na koniec wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ciasto bananowe ok. 40 min.
Po upływie podanego czasu wyjmujemy je i pozwalamy mu ostygnąć. Kroimy i podajemy! Samo lub z masłem :)
Tuż przed podaniem u Babci
A oto książka
Przed pieczeniem
Po wyjęciu z foremki
Kroimy!
I jeszcze raz widok z góry! :)
Uwielbiam takie bananowe chlebki. Z chrupiącymi orzeszkami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTeż mi smakował, robiłam pierwszy raz i byłam mile zaskoczona ;)
OdpowiedzUsuńcudowne sa takie chlebki! kojarza mi sie zawsze z podrozami- lubie je zapakowac do pudelka i gdzies wyruszyc, zeby potem zjesc sobie kawalek na drugie sniadanie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZgadza się! Takie ciasto-chleby łatwo zapakować a potem ze smakiem zjeść. Czy drugie śniadanie, czy podwieczorek-żaden problem :)
UsuńŁadnie wygląda, a połączenie bananów i orzechów brzmi bardzo smacznie. Zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ;-)