Produkty (na 2 porcje):
+- 200g makaronu pełnoziarnistego
1/3 melona
1 średnie jabłko
łyżeczka cynamonu
~125g półtłustego twarogu
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zagotowujemy w wysokim garnku wodę i nastawiamy makaron. Tym razem wykończyłam dwa rodzaje, ponieważ miałam już otwarte opakowania.
Krok 2. Obieramy melona oraz jabłko. Oba owoce kroimy na mniejsze kawałki. Już podzielone wrzucamy do rondla. Garnek wstawiamy na mały gaz i gotujemy przez ok. 15-20 min, do momentu, gdy owoce odpowiednio zmiękną, jednocześnie zachowując swoją postać. Nie dodajemy żadnego tłuszczu ani cukru. W czasie gotowania całość doprawiamy tylko cynamonem.
Krok 3. W misce rozbijamy widelcem twaróg, szykując go przed dodaniem owoców. Gdy te już gotowe, dokładamy je i mieszamy. Nie ma problemu z różnicą temperatur, ser pod wpływem gorąca nabiera fajnej konsystencji.
Krok 4. Do miseczek nakładamy kilka garści makaronu, a na wierzchu kładziemy po 3-4 duże łyżki masy serowo owocowej. W ten sposób aromatyczny makaron gotowa, a brzuch zaraz będzie pełny. Cynamon czuć z daleka, a owoce dzięki gotowaniu oddały swoje piękne zapachy!
Prawie na stole
Jabłko i melon - jeszcze całe
I po pokrojeniu
Gotująca się masa owocowa
Obiadokolacja dla dwojga
I sama resztka masy serowo-owocowej
Uwielbiam dania z dodatkiem jabłek i cynamonu, są takie aromatyczne, no i oczywiście pyszne ;)
OdpowiedzUsuńMasz tu dużo świetnych(i zdrowych) przepisów ;D
Dziękuję za miłe słowa :)) A co do tego przepisu... w sumie od niedawna polubiłam dodatek cynamonu, ale zgadzam się, dobrze wzbogaca on potrawy, we wszystkich aspektach ;)
OdpowiedzUsuń