Jeśli weekend, to czas na kolejny wpis z porcją dobrego jedzenia i pysznych zdjęć!
Dzisiaj zapraszam Was na leniwe śniadanie rodem z Francji, czyli tosty francuskie! Pyszne pieczywo, odpowiednio doprawione i usmażone na małej ilości oliwy z masłem, podane z puree dyniowym i guacamole albo golden syrup w wersji na słodko. Tak to się robi u mnie!
Mogę szczerze polecić wersję wytrawną, którą robiłam po raz pierwszy, i to nie w byle jakim towarzystwie. Trio gotujących Kasia&Gosia&Maja myślę, że spełniło swoje zadanie - było pysznie!
My się najadłyśmy, nawdychałyśmy kuchennych aromatów i naładowałyśmy akumulatory na cały dzień, a teraz Was zapraszam na przepis na tosty francuskie na słono i słodko jak zawsze okraszony porcją smakowitych zdjęć!
Tosty francuskie na dwa talerze: słony i słodki
wersja słona z guacamole i puree dyniowym
(4 porcje)
2 bułki pszenno-żytnie (lub inne z jasnej mąki, które będą dobrze nasiąkały)
2 jajka
2 łyżki mleka
oliwa z oliwek i masło do smażenia
świeża bazylia (posiekana)
oregano
estragon
sól
+ puree dyniowe
+ guacamole
(1 cebula +1 duży ząbek czosnku - obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 obrane awokado i rozdrabniamy je widelcem; doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i solą)
wersja słodka
(4 porcje)
1 chałka
2 jajka
2 łyżki mleka
oliwa z oliwek i masło do smażenia
szczypta soli
szczypta cukru
+golden syrup (/płynny miód/syrop klonowy)
Sposób przygotowania:
Krok 1. W dwóch dużych osobnych miskach rozbełtujemy jajka z mlekiem i potrzebnymi przyprawami. Przyprawy ziołowe w przypadku słonych tostów oraz sól z cukrem dla tostów słodkich.
Krok 2. Bułki oraz chałkę kroimy na kromki. Po kolei maczamy je w zalewach, zostawiamy na chwilę by nasiąknęły (ale uważajcie by ich nie rozmoczyć!) z jednej i drugiej strony.
Krok 3. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy z oliwek z masłem. Na gorący tłuszcz nakładamy tosty i smażymy do momentu gdy zaczną się rumienić i nabiorą lekkiej chrupkości oraz nie będą surowe w środku.
Krok 4. Teraz tylko pozostaje nam nałożyć porcje na talerze i podać jeszcze ciepłe śniadaniowym głodomorom. Do tego dodatki w postaci puree dyniowego, guacamole olub golden syrup/syropu klonowego/miodu do tostów słodkich, które pewnie zostawicie sobie na deser.
Bon apetit!
Bon dimanche a tous!
Połowa efektów naszej pracy.
Na słono.
Baza: bułki żytnio - pszenne na tosty wytrawne i chałka na tosty słodkie.
Guacamole
Domowe puree dyniowe
made by Gosia
Tosty francuskie wytrawne
z przyprawami ziołowymi
podane z
puree dyniowym i
guacamole
Tradycyjne tosty francuskie na słodko
polane golden syrup
Uwielbia tosty francuskie. Do tej pory jadłam je w postaci "klasycznej" - ale rzeczywiście świetnie pasują do pasty z awokado!
OdpowiedzUsuńPozdr. Asia / btth.pl