Sernik piegusek
Składniki:
SPÓD
100g herbatników
75g masła
1 czubata łyżka kakao
MASA SEROWA
500g sera trzykrotnie mielonego
6 jaj
3/4 szklanki cukru białego
opakowanie cukru wanilinowego
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ grysik czekoladowy
Sposób przygotowania:
Krok 1. Przygotowania rozpoczynamy od naszykowania spodu pod masę serową. W malakserze rozdrabniamy herbatniki, do których następnie dodajemy masło oraz kakao i dalej mechanicznie mieszamy.
Gotową wilgotną masą wykładamy spód małej tortownicy.
Krok 2. 3 całe jajka ucieramy z 3 żółtkami oraz dwoma rodzajami cukru. Mieszając dokładamy na zmianę ser i masło. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowy grysik, po raz ostatni mieszamy masę serową i wylewamy ją na herbatnikowy spód. Ciasto wstawiamy do piekarnika do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 30-35 minut.
Sernik piegusek w pełnej wieczornej krasie!
Kończąc Wielką Sobotę i dzisiejsze blogowanie chciałabym wszystkim życzyć zdrowych i spokojnych świąt. Pełnych refleksji, odpoczynku i zdrowego lenistwa. Wypełnionych atmosferą modlitwy, radosnego świętowania jak i pysznym jedzeniem!
Wesołych świąt!
Kończąc Wielką Sobotę i dzisiejsze blogowanie chciałabym wszystkim życzyć zdrowych i spokojnych świąt. Pełnych refleksji, odpoczynku i zdrowego lenistwa. Wypełnionych atmosferą modlitwy, radosnego świętowania jak i pysznym jedzeniem!
Wesołych świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz